Svědci srpnového útoku v Kábulu mluví o střelbě zahraničních vojáků do lidí. Pentagon to vyloučil

Protichůdné závěry přinesly dvě zprávy, které vyšetřovaly údajnou střelbu zahraničních vojáků do afghánských civilistů po teroristickém útoku u kábulského letiště z loňského srpna. Podle některých svědků pálili vojáci do lidí bezprostředně po sebevražedném atentátu teroristické organizace Islámský stát, který otřásl urychleným stahováním západních sil ze země. Pentagon ve své zprávě vyloučil, že by ke střelbě  došlo. Stanice CNN s odkazem na očité svědky uvádí několik obětí palby vojáků NATO.

Pentagon vyslechl 139 svědků a dospěl k závěru, že všechny oběti útoku zabil sebevražedný atentátník. „Jediné výbušné zařízení zabilo nejméně sto sedmdesát afghánských civilistů a třináct amerických vojáků, když vymrštilo kuličky z ložisek přímo do hustého davu,“ uvedl Kenneth 'Frank' McKenzie, velitel Středního velitelství ozbrojených sil USA.

Stanice CNN vedla čtyři měsíce paralelní vyšetřování. Zkoumala zprávy z nemocnic a nahrávky z místa výbuchu. Mluvila v Kábulu s lékaři pěti nemocnic, se sedmdesáti přeživšími a příbuznými obětí. Ti všichni mluví také o smrtící střelbě. „Vojáci přišli a začali střílet,“ řekl stanici přeživší Nurulláh Zachel, který si podle svých slov po začátku střelby lehl na zem. 

Lékaři italské polní nemocnice v Kábulu uvedli, že mezi mrtvými ohledali i devět zastřelených, z toho sedm se zásahem do hlavy. Morsal Hamidiová, kterou lékaři zachránili, podle CNN tvrdí, že ji střela zasáhla do čelisti. 

Lékař jedné z největších kábulských nemocnic uvedl, že po výbuchu vyjmul střely z těl čtyř zraněných a střelné rány viděl na mnoha mrtvých. „Byly tam dva druhy zranění. Lidé popálení výbuchem s mnoha ranami na těle. U průstřelů jsme viděli jen jednu nebo dvě rány u každého, do úst, do hlavy, do oka, do hrudníku,“ popsal lékař, který požádal o anonymitu.

Pentagon: Žádné střelné rány tam nebyly

Vyšetřovatelé americké armády to vylučují. „Absolutně žádné střelné rány tam nebyly,“ prohlásil americký vojenský vyšetřovatel, brigádní generál Lance G. Curtis.

Vojáci střelbu přiznali, ale Američané říkají, že mířili na dva podezřelé ozbrojené muže, kteří stáli nad davem, a Britové, že stříleli do vzduchu, aby zabránili panickému úprku. Shodně tvrdí, že nikoho z civilistů nezasáhli.

„Viděla jsem ty vojáky. Někteří přišli, aby zachránili svoje kolegy, jiní tam stáli a pálili do lidí,“ uvádí další přeživší útoku Šogofa Hamidiová, sestra zachráněné Morsal. Americká armáda svědectví devatenácti přeživších vysvětluje duševním otřesem a zmatením vzpomínek na něco, co mozek nedokázal zpracovat.

Forenzní analytik: Výbuch nemohl zabít tolik lidí

Rozcházejí se i forenzní analýzy. CNN na místo přivedla někdejšího zbrojního inspektora OSN a vyšetřovatele válečných zločinů. „Na betonové infrastruktuře v těchto místech není prakticky nic, co by bylo poškozené velkým výbuchem. Jsem přesvědčený, že bomba nebyla dost velká na zabití sto osmdesáti lidí,“ uvedl forenzní analytik výbuchů Chris Cobb Smith.

Americká armáda nesouhlasí. Její experti tvrdí, že bomba sto osmdesát lidí zabít mohla. Krveprolití z loňského 26. srpna má tak dál dva výklady: ten oficiální, kterým Pentagon tragickou událost uzavřel, a traumatickou verzi přímých účastníků.