Orbán se zaměřuje na zkrocení cen, Márki-Zay slibuje euro. V Maďarsku začala předvolební kampaň

Události: V Maďarsku začala předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

V Maďarsku oficiálně začala předvolební kampaň, o novém parlamentu se rozhodne 3. dubna. Premiér Viktor Orbán v projevu o stavu země slíbil prodloužení platnosti cenového maxima u pohonných hmot. Jeho strana Fidesz bude vůbec poprvé čelit sjednocené opozici, nad kterou má podle průzkumů mírnou převahu. I tak se čeká nejtěsnější souboj za poslední dekádu, upozorňuje zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Základní potraviny mají v Maďarsku od února zastropované ceny. Vláda tak bojuje s nejvyšší inflací za patnáct let. Už dříve kabinet stanovil cenový strop u pohonných hmot, úroků z hypoték nebo energií. Přidal třinácté důchody, výhody pro rodiny, vyšší platy ve veřejném sektoru nebo nulovou daň z příjmů pro lidi do 25 let.

„Cena elektřiny v naší zemi je nejnižší v EU, cena plynu je třetí nejnižší. Snížení cen energií funguje,“ řekl Orbán.

Sociální balíčky jsou jedním z pilířů předvolební politiky Fideszu, uvádí Obrovský. A dodává, že současně s volbami se bude konat i referendum o sexuální výchově dětí. Fidesz tak chce mobilizovat voliče a potvrdit svou pozici ohledně zákona, který je podle kritiků namířený proti sexuálním menšinám.

Viktor Orbán
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Sjednocenou opozici tvoří šest velmi odlišných stran

Sjednocená opozice vystupuje pod heslem: „V jednotě pro Maďarsko“. Ještě na podzim loňského roku to vypadalo na velmi těsný souboj s Fideszem, poprvé po dvanácti letech. Podle průzkumů ale získává vládní strana postupně převahu. I někteří zástupci opozičního bloku si stěžují, že po úspěšných podzimních primárkách ztratila jejich kampaň dynamiku.

Orbánovým vyzyvatelem se v primárkách stal konzervativní nestraník Péter Márki-Zay. Slibuje vyšetření korupčních kauz Fideszu, ale i urovnání sporů s Unií nebo přijetí eura. Blok sdružuje šest různých stran, od socialistů přes liberály, zelené až po pravicový Jobbik.

Péter Márki-Zay s jedním ze svých podporovatelů
Zdroj: Marton Monus/Reuters

„Jedinou kladnou stránkou na projevu Viktora Orbána bylo to, že je premiérem naposledy. Hodně se věnoval spíš mně než skutečným problémům země,“ zhodnotil vystoupení Orbána Péter Márki-Zay. 

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) už oznámila, že do země pošle 200 volebních pozorovatelů. Tak velká mise není v zemích Evropské unie obvyklá. Organizace se obává o nezávislost hlasování a tlaku na média, dodal zpravodaj ČT.