Guantánamo funguje i dvacet let od příjezdu prvních vězňů, teď jich je v zařízení čtyřicet

Události ČT: Věznice Guantánamo funguje už dvacet let (zdroj: ČT24)

Přesně před dvaceti lety převezla americká armáda první zajatce do vězení na základně Guantánamo na Kubě. Dosud jím prošlo na osm set lidí různých národností zadržených během války proti terorismu, často bez obvinění a podle výpovědí bývalých členů americké vlády i bez viny. Přes dlouholetou kritiku ale zařízení stále funguje a nyní jsou v něm čtyři desítky vězňů.

Zařízením prošel i Mansúr al-Dajfí, pro Pentagon vězeň číslo 441. Muže původem z Jemenu američtí vojáci odvezli z Afghánistánu na Guantánamo záhy po otevření věznice. Za mřížemi bez obvinění a bez soudu strávil čtrnáct let, třetinu života.

„Guantánamo je symbol útlaku, nespravedlnosti, bezpráví, zneužívání moci a neomezeně dlouhé vazby,“ řekl České televizi. Nyní již bývalý vězeň z Guantánama tvrdí, že v Afghánistánu studoval. Podle Američanů byl řadovým bojovníkem, pro jeho členství v al-Káidě ale nemají žádné důkazy. 

Američané al-Dajfího propustili před šesti lety a deportovali do Srbska, které dosud nesměl opustit. Srbské úřady ho stále vnímají jako riziko a monitorují. Kvůli předchozím špatným zkušenostem byl, co se kritiky místních poměrů týče, zdrženlivý a s rozhovorem souhlasil pouze za podmínky, že proběhne on-line.

„Pokud mluvíme o životě po Guantánamu, je to, stručně řečeno, Guantánamo verze 2.0,“ popsal svou současnou situaci al-Dajfí.

Biden tvrdí, že chce věznici do konce svého mandátu zavřít

Prezident Joe Biden je rozhodnut věznici uzavřít do konce svého současného mandátu, veřejně o tom ale příliš často nemluví. Varováním pro něj je, že se situaci nepodařilo vyřešit během osmi let vlády Baracka Obamy, kdy zastával funkci viceprezidenta.

V roce 2009 vznikla pozice speciálního amerického představitele pro uzavření věznice, téměř čtyři roky ji zastával Daniel Fried. „Obamova vláda se vzdala tváří v tvář politickému tlaku a nepokračovala v pokusech o uzavření až do roku 2016. Já jsem ve funkci udělal, co bylo v mých silách,“ vzpomíná diplomat, podle kterého se říkalo, že má nejtěžší práci ve Washingtonu.

Situaci komplikuje i vláda Talibanu v Afghánistánu. Řady radikálního hnutí posílilo několik bývalých vězňů z Guantánama a Washington se obává, aby se dnes zadržovaní po propuštění také nepřidali k militantním skupinám.