Soud v New Yorku zprostil viny dva muže odsouzené za vraždu aktivisty Malcolma X

Soudkyně v New Yorku zprostila viny dva muže odsouzené za vraždu aktivisty za práva černochů a občanská práva Malcolma X v roce 1965. Očištění třiaosmdesátiletého Muhammada Azize a Khalila Islama, který už nežije, iniciovala manhattanská prokuratura v návaznosti na nová zjištění o případu. Soudní verdikt přichází po dekádách pochybností o tom, kdo za smrtí Malcolma X stál, napsala agentura AP.

Aktivista s rodným jménem Malcolm Little byl jednou z tváří černošského hnutí za občanská práva. Proslavil se jako mluvčí organizace Islámský národ, která prosazovala černošský separatismus a svébytnou verzi islámu. Členem skupiny byl více než deset let, ale nakonec se s ní v roce 1964 veřejně rozešel a stal se sunnitou, kvůli čemuž jej někteří členové Islámského národa měli za zrádce. V únoru 1965 byl Malcolm X ve věku 39 let zastřelen 16 ranami z pistole, když se chystal pronést projev.

O rok později byli za vraždu odsouzeni tři muži: Aziz, Islam a Mujahid Abdul Halim. Poslední jmenovaný vinu u soudu přiznal, tvrdil ovšem, že zbylí dva obžalovaní se atentátu neúčastnili. Aziz a Islam trvali na tom, že jsou nevinní, všichni tři muži nicméně nakonec dostali doživotí. Dvojici, která popírala vinu, nakonec propustili na podmínku po dvou dekádách za mřížemi, Islam v roce 2009 zemřel.

Martin Luther King Jr. a Malcolm X
Zdroj: Reuters/Knihovna Kongresu USA/Marion S. Trikosko

Soudkyně Ellen Bibenová nyní dvě mužům zrušila odsuzující verdikty v návaznosti na téměř dvouleté vyšetřování jejich právníků a manhattanské prokuratury. Prokurátor Cyrus Vance ve středu vystoupil s prohlášením, že dvojici se nedostalo spravedlnosti, kterou si zasloužili, a že státní zastupitelství bude usilovat o zproštění viny. Když Bibenová tento postup odsouhlasila, vypukl v soudní síni potlesk, uvádí agentura Reuters.

„Událost, která nás v tento den přivedla k soudu, se nikdy neměla stát,“ řekl předtím Aziz. Prokurátor Vance se u soudu omluvil za „porušení zákona a důvěry veřejnosti“ v případě vraždy černošského lídra, v němž prý úřady zatajily některé důkazy. Skutečnosti odhalené při obnoveném vyšetřování podle něj jasně ukázaly, že Aziz a Islam byli odsouzeni neprávem.

Vražda Malcolma X je po desetiletí předmětem dohadů, přičemž se například spekulovalo o zapojení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nebo Ústřední zpravodajské služby (CIA). Střelec Halim, známý také pod jmény Talmadge Hayer a Thomas Hagan, vypověděl, že černošského předáka zabil kvůli jeho roztržce s Islámským národem. Rovněž uvedl, že měl komplice, nikdo další už ale v případu souzen nebyl. Od roku 2010 je Halim na svobodě.