Prasklina na plynovodu v Bulharsku narušila dodávky. S plynem má problémy i Německo a Španělsko

Dodávky plynu do Srbska a Maďarska v pondělí narušilo prasknutí plynovodu na severovýchodě Bulharska. Informoval o tom provozovatel plynové sítě Bulgartransgaz. Touto cestou proudí ruský plyn, napsala agentura Reuters. Stále zastavené zůstávají také dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal. Problémy s dodávkami plynu kvůli diplomatické krizi mezi Marokem a Alžírskem začíná mít i Španělsko.

Nehoda na plynovodu v Bulharsku byla nahlášena ve dvě hodiny ráno. Firma Bulgartransgaz uvedla, že v důsledku nehody pozastavila přepravu plynu do Srbska a Maďarska. Událost přerušila rovněž dodávky do Rumunska, ty se však po sedmé hodině ranní podařilo částečně obnovit.

Společnost Bulgartransgaz doplnila, že nehoda způsobila pouze hmotné škody a že na místo už dorazily pracovní týmy, aby zahájily opravu.

Dodávky z Jamalu budou zastavené nejméně do úterý

Stále zastavené jsou rovněž dodávky ruského plynu do Německa přes Polsko plynovodem Jamal. Ukazují to údaje německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Podle ní to tak zůstane minimálně do úterý a mluvčí firmy upozornil, že nejde o nic neobvyklého. Dodávky směrem na západ se přerušily v sobotu, tok je obrácen opačným směrem. 

Mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG doplnil, že množství plynu je výrazně nižší než obvykle, Polsko ho ale stále dostává nasmlouvané množství. Podle sobotního vyjádření společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích. Mezinárodní agentura pro energii a někteří europoslanci obviňují Gazprom, že nedělá dost pro zvýšení dodávek do Evropy.

Ruský plynárenský gigant ale tvrdí, že vždy dodržuje své smluvní závazky, což potvrzují i jeho odběratelé v jižní a západní Evropě. Ti si žádné dodatečné dodávky plynu v době nejvyššího růstu cen od Gazpromu neobjednali, ukázal říjnový průzkum agentury Reuters.

Produkce Gazpromu v říjnu činila 44,5 miliardy metrů krychlových plynu, což je nejvyšší měsíční hodnota od roku 2013. Vývoz do západní Evropy, Číny a Turecka se za leden až říjen zvýšil na 159 miliard metrů krychlových. Rusko uvedlo, že jakmile doplní domácí zásoby, začne posílat plyn do evropských zásobníků. Zásoby v Rusku minulý týden dosáhly cílové úrovně 73 miliard metrů krychlových, ale Gazprom plánuje pokračovat v jejich zvyšování až do 8. listopadu.

Diplomatická krize mezi Marokem a Alžírskem a nedostatek plynu ve Španělsku

Problémy s dodávkami plynu má od listopadu i Španělsko. Netrápí je závady na plynovodech, ale diplomatická krize mezi Alžírskem a Marokem. Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni v neděli večer potvrdil ukončení smlouvy s Marokem, která umožňovala přepravu plynu do Španělska plynovodem Maghreb-Evropa. Ten spojuje Alžírsko s Pyrenejským poloostrovem a je dlouhý 1400 kilometrů, z toho 540 kilometrů vede přes území Maroka. Loni se přes něj dostalo do Španělska šest miliard metrů krychlových plynu.

Aby země dodala plánované množství plynu, plánuje zvýšit kapacitu plynovodu Medgaz, který již zásobuje Španělsko osmi miliardami metrů krychlových a přímo spojuje Alžírsko s jihošpanělskou Almeríí. Alžírsko už pracuje na zvýšení jeho kapacity na deset miliard metrů krychlových, ale i za předpokladu, že se vše stihne ještě před příchodem zimy, Španělsku budou stále chybět na čtyři miliardy metrů krychlových plynu. Alžírsko přitom v roce 2021 zásobovalo plynem zemi na Pyrenejském poloostrově ze 47 procent.

Španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová ve středu odcestovala do Alžíru, aby se setkala se svými tamními protějšky. Alžírsko ale svůj postoj nezměnilo a plynovod Maghreb-Evropa i přes obavy o množství dodávaného plynu uzavřelo.

Španělský zdroj, který bedlivě sledoval jednání, pro deník El País řekl: „Udělali bychom chybu, kdybychom si mysleli, že uzavření plynovodu je něco, čeho se Alžírsko dopouští pouze proti Maroku. Je to také zpráva pro Španělsko. Jsme teď daleko zranitelnější vůči Alžírsku a země to moc dobře ví.“

Alžírsko a Maroko trápí špatné vztahy již od doby, kdy obě země dosáhly nezávislosti. Základním konfliktem byla vždy Západní Sahara. Od loňska se situace mezi oběma zeměmi zhoršila. Alžírsko v srpnu oznámilo, že ukončí smlouvu o plynovodu a v září uzavřelo svůj vzdušný prostor pro všechny civilní nebo vojenské lety z Maroka.

Vybrané plynovody v západním Středomoří. Žlutě plynovod Maghreb-Evropa, modře Medgaz
Zdroj: Wikimedia Commons/Sémhur

Cena plynu v Evropě roste

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala v pondělí dopoledne růst skoro o dvanáct procent na 72,50 eura (zhruba 1860 korun) za megawatthodinu (MWh). Později ale zisky smazala a před 16:00 SEČ ztrácela přes půl procenta na 64,40 eura za MWh (1649 Kč). Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu.

Cena plynu je tak už hluboko pod maximem ze začátku října, kdy poprvé překonala 160 eur za MWh. Proti loňsku, kdy se pohybovala jen kolem 15 eur za MWh, je ale nadále výrazně vyšší. 

Za letošním nárůstem ceny plynu v Evropě stojí více faktorů, zejména je to ale vyšší poptávka, která souvisí s obnovením průmyslu, a nízké zásoby. Někteří kritici tvrdí, že Gazpromu tato situace vyhovuj, a že se tak snaží tlačit na rychlé uvedení plynovodu Nord Stream 2 do provozu. Gazprom taková obvinění odmítá. Nord Stream 2 už je hotový a bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Cenu plynu zároveň vyhání do výšin obavy z nedostatku dodávek před zimou, protože zásoby na kontinentu jsou nejnižší za posledních deset let, dodávky jsou omezené a o zkapalněný zemní plyn soutěží Evropa s Asií.