Zemské volby v Meklenbursku - Předním Pomořansku podle odhadů vyhrála sociální demokracie

Zemské volby v Meklenbursku - Předním Pomořansku podle prvních odhadů vyhrála s velkým náskokem sociální demokracie (SPD) současné premiérky Manuely Schwesigové. Druhou nejsilnější stranou se stala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Voliči ve spolkové zemi na severovýchodě Německa hlasovali o složení svého sněmu ve stejný den, kdy se konaly celoněmecké parlamentní volby.

Podle prvních odhadů výsledků získala SPD v Meklenbursku - Předním Pomořansku 38,2 procenta hlasů. Oproti posledním volbám z roku 2016 si polepšila, před pěti lety získala 30,6 procenta.

Křesťanští demokraté (CDU), kteří byli dosud menším koaličním partnerem SPD v zemské vládě, podle odhadů dosáhli na 14,2 procenta. Před pěti lety dostali devatenáct procent hlasů. Podle agentury DPA se jedná o nejhorší výsledek CDU v Meklenbursku - Předním Pomořansku od roku 1990.

Druhou nejsilnější stranou v zemském sněmu jedné z nejchudších spolkových zemí bude AfD, která podle odhadu dostala 17,8 procenta hlasů. Rovněž si tak oproti minulým volbám pohoršila. Do zemského sněmu se dostaly podle odhadů i postkomunistická Levice (9,9 procenta), liberální FDP (šest procent) a Zelení (5,9 procenta).

Oblíbená premiérka

Velmi dobrý výsledek sociálních demokratů v Meklenbursku - Předním Pomořansku lze zřejmě připsat především oblibě sedmačtyřicetileté Schwesigové, která je jednou z pouhých dvou premiérek v šestnácti německých spolkových zemích. K její popularitě mohl přispět i odvážný boj s rakovinou, uvedla DPA.

Meklenbursko - Přední Pomořansko má 1,6 milionu obyvatel a je také spolkovou zemí s nejmenší hustotou obyvatel.