Vatikán obžaloval z finančních podvodů deset lidí. Mezi nimi i kardinála Becciua

Události: Kardinál Giovanni Becciu stane před soudem (zdroj: ČT24)

Před vatikánským soudem stane koncem měsíce desítka lidí, včetně kardinála Angela Becciua. Obžalováni jsou ze zpronevěry vatikánských financí, praní špinavých peněz, podvodů, vydírání či zneužití úřadu. Církev kvůli nim měla přijít až o 350 milionů eur. Kauza vyšetřovaná od roku 2019 se týká mimo jiné nákupu luxusní nemovitosti v Londýně. Proces začne 27. července, informovala agentura ANSA.

Vůbec poprvé stane kardinál před klasickým soudem kvůli obvinění z finančních podvodů. Změnu pravidel schválil papež František v rámci snahy zbavit katolickou církev špatné pověsti kvůli finančním skandálům. Becciu je mimo jiné viněn ze zpronevěry a zneužití úřadu. Těchto činů se měl dopustit jako náměstek vatikánského státního sekretáře, jímž byl od roku 2011 do roku 2018.

Becciu obvinění odmítá. „Jsem obětí organizovaného spiknutí, které má za cíl mě poškodit. Kvůli tomu jsem vystaven bezprecedentnímu útoku v médiích,“ uvedl pro Vatican News.

Loni v září rezignoval na všechny své funkce. Vzdal se úřadu prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení a také svých kardinálských pravomocí. To mimo jiné znamená, že se nemůže účastnit konkláve, které volí nového papeže.

Ze zpronevěry byla obviněna také Becciuova někdejší spolupracovnice Cecilia Marognaová, která pochází stejně jako on z italské Sardinie. Mezi obžalovanými je i bývalý ředitel vatikánského úřadu pro kontrolu finančních operací (AIF) Tommaso di Ruzza či švýcarský právník René Brülhart, který byl prvním předsedou správní rady AIF po založení tohoto orgánu v roce 2010.

Z vydírání jsou v této kauze navíc obviněni Gianlugi Torzi, který měl mimo jiné pomoci zprostředkovat nabytí nemovitosti v Londýně, a Enrico Crasso, který dlouhá léta pracoval jako broker pro Vatikán, uvádí na svých webových stránkách zpravodajský server Vatican News.