Pandemie ve světě: Rakušané odloží respirátory, vakcína Curevac nesplňuje kritéria

Rakousko od 1. července ruší díky příznivému vývoji koronavirové pandemie povinnost nosit respirátory FFP2 ve veřejné dopravě a obchodech, zůstane jen v nemocnicích a pečovatelských domech. V uzavřených prostorech však zůstane povinnost mít zakryté dýchací cesty alespoň rouškami. Vakcína proto covidu-19 vyvinutá společností Curevac má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen sedmačtyřicetiprocentní účinnost. Nesplňuje tak stanovená kritéria.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Od začátku července bude v Rakousku možné například zajít si zatancovat na diskotéku za předpokladu, že se dotyčný prokáže provedeným očkováním, negativním testem nebo proděláním covidu-19. Zatím mají v těchto podnicích platit kapacitní omezení, ale 22. července padnou i ta.

Od 1. července bude možné posedět v rakouské restauraci bez roušky. V prostředcích veřejné dopravy, na uzavřených veřejných místech, v obchodech či muzeích bude místo respirátorů FFP2 možné nosit jen obyčejné roušky.

V oblasti gastronomie bude 22. července zrušena povinnost registrací, uvedla rakouská ministryně turistického ruchu Elisabeth Köstingerová. Výrazně uvolněny budou také podmínky pořádání velkých kulturních a sportovních akcí. Od 1. července se budou moci konat bez limitů počtu návštěvníků nebo kapacitních omezení.

Podle kancléře Sebastiana Kurze je situace kolem epidemie koronaviru v zemi „mnohem lepší“, než se čekalo. Sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden, je nyní v Rakousku na hodnotě kolem 15, uvedl Kurz, který si pochvaloval také pokrok při očkování a testování. „Situace je velmi, velmi dobrá,“ řekl. 

Nízká účinnost vakcíny Curevac

Výsledky předběžné analýzy ukázaly, že vakcína německé společnosti Curevac má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen sedmačtyřicetiprocentní účinnost, a nesplňuje tak stanovená kritéria.

Testů vakcíny se zúčastnilo 40 tisíc lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Vyskytlo se u nich 13 variant koronaviru. Testy, které jsou v závěrečné fázi, budou pokračovat a jejich výsledky se očekávají během několika týdnů.

„Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ řekl Franz-Werner Haas, předseda představenstva Curevacu. Podle některých médií znamenají výsledky ránu pro vakcínu založenou na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Vakcína společnosti Curevac
Zdroj: Reuters/Yves Herman



S preparátem počítalo německé ministerstvo zdravotnictví pro očkování proti covidu-19. V posledních přehledech očekávaných dodávek se ale již Curevac neobjevoval. Podle ministerstva výsledky klinických testů neovlivní rychlost očkování v Německu.

Curevac je jednou z farmaceutických společností, s nimiž se Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín proti covidu-19. Loni v listopadu Komise schválila smlouvu na nákup 225 milionů dávek s předkupním právem na dalších 180 milionů dávek preparátu od Curevacu. Látka ještě nebyla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Události: Von der Leyenová má covid pas a vyráží na cesty po Evropě (zdroj: ČT24)

Zůstaňte o dovolené doma, vyzývají úřady Slováky

Slovenské úřady v souvislosti se šířením nakažlivější varianty koronaviru v Evropě vyzvaly obyvatele země, aby trávili dovolenou ve vlasti, nebo aby k moři vyrazili auty v zájmu rychlého návratu na Slovensko pro případ zpřísnění protikoronavirových omezení.

„Není to tak, že někomu chceme znepříjemňovat život. Chceme chránit životy a zdraví. Chápeme, že lidé chtějí na dovolenou,“ řekl ministr vnitra Roman Mikulec o možném zpřísnění podmínek cestování přes hranice, o kterém bude krizový štáb znovu jednat příští týden. Důvodem je kmen koronaviru delta, kvůli kterému například Velká Británie odložila finální etapu rušení protiepidemických opatření.

„Můžeme jít kamkoli, ale nemůžeme zaručit, že se kdykoli budeme moci vrátit. Žádáme všechny, aby trávili dovolenou na Slovensku,“ doplnil infektolog Vladimír Krčméry.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský vybídl obyvatele k očkování proti covidu-19 a pro případ cest do zahraničí je vyzval, aby jezdili jen do států s nízkým epidemickým rizikem. Slovensko v očkování proti covidu-19 zaostává za průměrem EU, zájem lidí o podání vakcíny v zemi stagnuje.