Biden své plány prosazuje jen těžko. Někteří voliči jsou frustrovaní

Události: (Ne)prosazené plány amerických demokratů (zdroj: ČT24)

Americký Senát hlasy demokratů a republikánů schválil čtvrt bilionu dolarů na výzkum a vývoj technologií, které budou konkurovat těm čínským. Týká se to hlavně telekomunikačních součástek a čipů pro autoprůmysl. Jde o jednu z mála věcí, na nichž se obě strany shodnou. V Kongresu totiž zároveň zkrachovala jednání o podpoře masivních investic do infrastruktury.

Prezident Joe Biden slevil s ambicemi a žádal bilion a sedm set miliard dolarů. Republikáni mu ale na silnice či podporu bydlení a opravy škol nabídli sotva pětinu. Vrcholní američtí politici se nedokázali shodnout ani na tom, co je nutná infrastruktura.

Opozice navíc v Senátu blokuje novelu volebního zákona. Republikáni prosazují restrikce možnosti hlasování v jednotlivých státech, kde jsou u moci. Demokraté naopak chtěli volbu federálním nařízením co nejvíce rozvolnit a usnadnit, avšak neuspěli.

„Tento měsíc si odškrtávají všechny krajně levicové návrhy, které podporují a které sem chodí ze sněmovny,“ konstatoval lídr republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell.

Biden se při prosazování své agendy může spolehnout jen na demokraty, jenže ani jejich podporu nemá zcela jistou. Například konzervativně založený demokratický senátor Joe Manchin vytrvale odmítá zvýšení daní, plánované investice se mu zdají příliš velké a nepodporuje ani změny volebního zákona. „Nemyslím si, že někdo změnil názor. Zatím jsme si vyjasňovali, s čím kdo přichází,“ říká ke svým postojům.

Frustrovaní voliči Bidenovi vytýkají schůzky s republikány

Ve chvíli, kdy zákonodárné a investiční plány Demokratické strany hatí opoziční republikáni i nejednotnost uvnitř partaje, začíná se mezi straníky i voliči objevovat frustrace. Především levé křídlo demokratů kritizuje prezidenta čím dál hlasitěji. Mladým členům strany se nelíbí, že Biden z jejich pohledu ztrácí čas jednáním s republikány a hledá pro své plány nadstranickou podporu.

„My jsme ho zvolili. Měli jsme za to, že nám bude naslouchat a jako priority bude mít boj s klimatickými změnami a práci pro naši budoucnost. Místo toho se v minulých měsících scházel za zavřenými dveřmi s republikány,“ stěžuje si například aktivistka Bre MacPherson-Rice.

Podle aktivistů má Biden svou agendu prosadit hlasy demokratů, kteří teď drží Bílý dům i obě komory Kongresu. Prezident ale sází na další jednání, mimo jiné i se stranickým senátorem Manchinem. Právě on totiž může při rovnosti hlasů o úspěchu prezidentských návrhů rozhodnout.