Pandemie ve světě: V Anglii se otevírají hospody a divadla, děti v Rakousku se vrací do škol

V Anglii začíná další fáze uvolňování omezení přijatých kvůli šíření koronaviru. Otevřou se například vnitřní prostory restaurací, hotely, muzea, divadla či kina. Uvolňovat se bude také v některých německých spolkových zemích, v Rakousku se školáci vrací k prezenční výuce.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Pondělí přináší obyvatelům Anglie pocit návratu k normálnímu stavu věcí. Angličané mohou díky další fázi uvolnění obejmout své přátele, sednout si na oběd a pivo dovnitř restaurace či odjet na dovolenou za hranice. Otevřely se také hotely, kina či krytá sportoviště.

Méně přísná pravidla začala platit i ve Walesu a Skotsku, nových svobod si tak v Británii ode dneška užije zhruba 65 milionů lidí, napsala agentura Reuters. Severní Irsko čeká další vlna uvolnění, která s sebou přinese i otevření vnitřních prostor restaurací a hospod, nejspíš 24. května, píše server BBC.

Zmírnění restrikcí je součástí postupného plánu návratu k běžnému životu, který pro Anglii v únoru představil britský premiér Boris Johnson. Odehrává se ve čtyřech etapách, rozvolnění by mělo vždy předcházet vyhodnocení momentální epidemické situace. Poslední fáze je plánovaná na červen.

Šéfové britských aerolinek British Airways a londýnského letiště Heathrow v neděli vládu vyzvali, aby ulehčila cestování a zelený seznam zemí před začátkem léta rozšířila, a to zejména o Spojené státy, země v Karibiku, Francii, Řecko a Španělsko.

Na dovolenou se v neděli vydaly tisíce Britů, napsala BBC. Jenom do Portugalska z ostrovní země zamířilo 22 letů. Evropský stát se z obnovení britského cestování těší, jelikož ho pandemie připravila o příjmy z turistického ruchu. 

Rakousko rozvolnilo školství

V Německu pokračuje ústup epidemie, za poslední den tam úřady ohlásily 5412 nově infikovaných, což je o asi 1500 méně než před týdnem. V některých spolkových zemích tak pokračuje rozvolňování, konrkétně Šlesvicko-Holštýnsko ruší omezení v restauračních, turistických a dalších volnočasových provozech.

Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Berlín jako první německé spolkové země začínají nabízet všechny vakcíny všem zájemcům, ale jen v ordinacích praktických lékařů. V očkovacích centrech budou prozatím dál dostávat přednost nejohroženější skupiny obyvatel.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Bein

Německo rovněž od 7. června začne nabízet očkování všem lidem, kteří o něj budou stát. Skončí tak systém upřednostňování rizikových skupin, řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Od toho již ustoupilo několik spolkových zemí, nabídka se ale týká jen ordinací praktických lékařů a ne vakcinačních středisek.

Otevření nabídky podle Spahna umožňují dostatečné dodávky vakcín a pokrok v imunizaci. Ministr počítá s tím, že do konce května bude mít přinejmenším první dávku čtyřicet procent obyvatel Německa.

Ve většině Rakouska se v pondělí také vracejí školáci k prezenční výuce, dosavadní střídavá tak končí. Výjimkou je Vídeň, kde přírůstky nakažených patří z celorakouského pohledu k nejvyšším a vedení města už dříve oznámilo, že restrikce ve školství bude uvolňovat pomaleji a postupně.

Od středy se nemusí cestující z Česka a dalších evropských zemí po příjezdu do Rakouska odebrat do karantény. Musí mít ale u sebe doklad o očkování, negativní test či potvrzení o uzdravení z nemoci. Nadále však platí velmi přísná pravidla pro osoby přijíždějící ze zemí silně zasažených obávanými variantami koronaviru, tedy z Brazílie, Indie a Jihoafrické republiky.

Horizont ČT24: Rozvolňování v Evropě (zdroj: ČT24)

Polští školáci se vracejí do lavic

Rozvolnění opatření zažívají také lidé v Polsku, kde se do tamních lavic na rotační výuku vrátily všechny ročníky základních a středních škol. Nejmenší žáci přešli na prezenční výuku. O víkendu se tam také otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Od soboty se v zemi rovněž nemusí nosit roušky na ulici.

Vnitřní prostory tamních kaváren a restaurací by se měly otevřít za dva týdny. Na konci května se také všechny základní a střední školy vrátí k prezenční výuce. Diváci budou moci do kin a divadel už tento pátek, obsadit bude možné polovinu hlediště. 

Události: Koronavirus v Polsku (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku se otevřou posilovny a zoo

Nizozemsko uvolní některá protikoronavirová opatření, v zemi se během středy otevřou zoologické zahrady, parky nebo venkovní bazény. O den později začnou fungovat také veřejné knihovny a v následujících třech týdnech čeká znovuotevření muzea nebo vnitřní prostory restaurací. Oznámil to tamní ministr zdravotnictví Hugo de Jonge, podle kterého stoupající počty naočkovaných snížily tlak na nemocnice.

„V tuto chvíli je to zodpovědný krok, ale musíme být i nadále opatrní. Ještě nejsme na konci,“ upozornil šéf resortu. Ke své profesi se během týdne budou moci vrátit také místní sexuální pracovníci či pracovnice.

Po roce mohou poprvé za hranice své země vycestovat očkovaní obyvatelé Saúdské Arábie, pokud dostali dávku vakcíny nejméně dva týdny před cestou. Hranice jsou také otevřeny těm, kteří v minulých šesti měsících nemoc prodělali, a pro občany do 18 let.

V Indii klesl denní přírůstek nákaz

V Indii poprvé od 21. dubna klesl denní přírůstek potvrzených nákaz pod hranici tři sta tisíc, počet úmrtí infikovaných ale za poslední den opět překročil čtyři tisíce. Celkový počet nakažených se v Indii od začátku pandemie blíží k 25 milionům.

Vzhledem k nedostatečnému testování ve venkovských oblastech, kde se nákaza šíří rychlým tempem, jsou ale skutečné počty infikovaných i zemřelých pravděpodobně mnohonásobně vyšší. Podle některých odborníků není jisté, že nová vlna epidemie v Indii již vyvrcholila.

„V Indii je ještě mnoho oblastí, kde čísla stále stoupají,“ prohlásila vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumja Svaminathanová. Znepokojující je podle ní vysoká míra pozitivity testů, která se pohybuje kolem dvaceti procent. „Když je tak vysoká míra pozitivity testů, je zřejmé, že netestujeme dost,“ dodala.

Pracovníci indických úřadů zapalují pohřební ohně s nakaženými
Zdroj: Amit Sharma/ČTK/AP

Očkovací program má nedostatek vakcín

„Pokles potvrzených infikovaných případů v Indii je iluze,“ napsal zároveň na Twitteru profesor medicíny S. Vincent Rádžkumár z nemocnice Mayo Clinic ve Spojených státech. „Vzhledem k omezenému testování je celkové číslo silně podhodnocené. Potvrzené případy mohou být zaznamenány jen tam, kde je lze potvrdit, a to v městských oblastech. Venkovské oblasti případy nepočítají,“ uvedl.

Indická vláda v neděli vydala detailní pokyny k monitorování nových případů infekce. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo jednotlivé vesnice, aby vyhledávaly lidi s chřipkovými příznaky a zajistily jim testy na koronavirus. 

Krize v Indii dopadá i na mezinárodní očkovací program COVAX. Firma Serum Institute of India měla v průběhu března, dubna a května do programu dodat 140 milionů dávek vakcíny, nedodala ale zatím žádnou. Dětský fond OSN (UNICEF), který vakcíny pro program nakupuje a distribuuje, vyzval vůdce zemí skupiny G7 a Evropské unie, aby se s chudšími státy podělily o své vakcíny, uvedl zpravodajský server BBC News.