Pandemie ve světě: Mladí Slováci přišli o termíny očkování, Portugalci „znovu nachází svobodu“

Slovensko nakonec zatím nebude proti covidu-19 očkovat teenagery. Už přidělené termíny mladým zájemcům o vakcínu na poslední chvíli zrušilo ministerstvo zdravotnictví. Portugalsko vstoupilo do poslední fáze rozvolňování, ta zahrnuje konec kontrol na hranicích se Španělskem, konání koncertů a rozšíření otvíracích hodin obchodů či restaurací. V Polsku vyvolala velký zájem veřejnosti možnost nechat se o víkendu naočkovat proti covidu i bez rezervace.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví v noci na sobotu uvedlo, že kapacity uvolněné po odebrání termínů dospívajícím budou nabídnuty chronicky nemocným a seniorům, kteří se přihlásili k očkování později. Proti očkování mladých lidí ve věku 16 a 17 let ještě před seniory a dlouhodobě nemocnými se už v pátek postavil expremiér a nynější ministr financí Igor Matovič.

Slovensko dříve v tomto týdnu umožnilo registrovat se do virtuální čekárny na očkování všem zájemcům starším 16 let. Následně systém řadě teenagerů přidělil termín už na tento víkend nebo na další dny, byť podle očkovací strategie by na řadu měli nejprve přijít starší obyvatelé a chronicky nemocní.

Podle slovenských úřadů mělo takové přidělení termínu logiku – pro zájemce ve věku 16 a 17 let je schválena pouze vakcína od firem Pfizer/BioNTech a v některých očkovacích místech už nebyli k očkování s použitím této látky přihlášeni žádní další senioři nebo lidé s chronickými chorobami.

Vakcínu Pfizer/BioNTech totiž Slovensko vyčlenilo jen pro mladé a pak až pro obyvatele ve věku alespoň 60 let či pro dlouhodobě nemocné. Senioři jsou očkováni také vakcínou od firmy Moderna. Ministerstvo zdravotnictví neuvedlo, zda zmíněnou věkovou hranici sníží, aby se k očkovacím látkám od Moderny a Pfizer/BioNTech dostaly další skupiny zájemců. Pro obyvatele ve věku od 18 do 59 let je určena vakcína od firmy AstraZeneca.

V Portugalsku začala poslední fáze rozvolňování

Konečná fáze rušení restrikcí v Portugalsku dostala zelenou poté, co ty předchozí nepřinesly nový rozmach koronavirové nákazy. Denní počty nových infekcí se od 6. března drží pod 1000 a intenzita jejich výskytu od počátku rozvolňování klesla na polovinu. V pátek země nezaznamenala žádné úmrtí spojené s covidem-19, přičemž se tak stalo tento týden podruhé.

Se začátkem víkendu v Portugalsku skončil nouzový stav, který začal v listopadu a od té doby byl patnáctkrát prodloužen. Po dubnovém obnovení provozu nákupních center, divadel či vnitřních prostorů kaváren a restaurací se nyní počítá s prodloužením otvíracích hodin v pohostinství i kultuře.

Součástí obnovování koncertů pak byla páteční testovací akce ve městě Braga, které se za přísných podmínek zúčastnilo na 400 diváků. „Dává mi to pocit znovu nalezené svobody… Budeme si moct odpočinout od věznění, které jsme prožili,“ řekla AFP jedna z účastnic Clara Nogueiraová.

V lednu a únoru dostalo v Portugalsku šíření koronaviru zdravotnický systém na pokraj možností. V nejhorší fázi desetimilionová země zaznamenávala přes 10 tisíc infekcí a 200 až 300 úmrtí denně. Celkově země eviduje přes 836 tisíc nakažených a bezmála 17 tisíc mrtvých.

Fronta na očkování v polské Gdyni
Zdroj: Adam Warzawa/ČTK/PAP

Polsko očkuje o víkendu bez rezervace

Polsko ve snaze zvýšit proočkovanost obyvatel zavedlo na víkend očkování bez registrace. Dávku vakcíny proti covidu-19 od společnosti Johnson & Johnson tak mohou dostat všichni, kterým to očkovací plán povoluje, tedy lidé starší 35 let.

Každé vojvodství zprovoznilo jedno stanoviště, které má k dispozici na 2500 dávek. Očkovací akce vzbudila velký zájem společnosti. Ve Varšavě stáli lidé ve frontách už od brzkého rána. 

Čína poprvé za den vyočkovala přes deset milionů vakcín

Zdravotníci v Číně v pátek provedli na 11,6 milionu očkování vakcínami proti covidu-19. Bylo to poprvé, co denní bilance podaných vakcín v nejlidnatější zemi světa překonala deset milionů.

Tempo očkování podle agentury Reuters v Číně v posledních dubnových dnech výrazně zrychlilo. Země s 1,4 miliardy obyvatel nyní hlásí přibližně 265 milionů podaných dávek. V přepočtu na počet obyvatel nicméně v závěru dubna stále očkovala pomaleji než Česko, ukazuje srovnání na webu Our World in Data.