Běloruská policie zatkla desítky lidí včetně novinářů

Běloruské bezpečnostní složky zadržely desítky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie zatýkala na místě plánované demonstrace proti režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Opozice se snaží obnovit protesty, které vypukly po srpnových prezidentských volbách, považovaných opozicí i mnoha státy včetně Česka za zfalšované.

Do centra Minsku se přemístila obrněná vozidla a policejní autobusy. Náměstí, kde mají protesty začít, obklíčila policejní auta a ulice vedoucí k němu jsou uzavřené. Na okrajích náměstí se podle zpravodajů Reuters sešly menší skupinky lidí.

Policie zadržela několik desítek lidí, mezi nimi i dvě novinářky z opozičního serveru Tut.by. Podle něj bezpečnostní složky zadržely rovněž šéfredaktora, reportérku a fotografku opozičního média Naša Niva.

Běloruský vyšetřovací výbor odpůrce režimu už dříve varoval, že protestující by mohli čelit trestním obviněním. Dodal, že zahájil vyšetřování autorů příspěvků na sociální platformě Telegram, kteří k demonstracím vyzývají.

Statisíce lidí

Obrovské protivládní protesty vypukly v Bělorusku po prezidentských volbách z loňského srpna, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Lukašenko. Ten zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Opozice a mnohé země včetně Česka považují oznámený výsledek za zmanipulovaný. Kritizují i to, že režim nevpustil pozorovatele OBSE a vyloučil z klání hlavní opoziční kandidáty.

Lukašenko volební podvody odmítá a z podpory protestů viní Západ. Policie proti demonstrujícím tvrdě zasahovala a přes 34 tisíc lidí zatkla. Podle mnoha svědectví se dopouštěla i mučení. Protesty, kterých se zpočátku účastnily statisíce lidí a doprovázely je stávky průmyslových podniků, se však režimu s pomocí sousedního Ruska podařilo utlumit.

Opozice se snaží o jejich oživení. Při čtvrtečních protivládních protestech policie zatkla desítky lidí, některé zdroje hovoří až o dvou stovkách. Demonstranti pochodovali v malých skupinkách Minskem a volali po Lukašenkově odstoupení.