Ekonomika Hongkongu se loni rekordně propadla. Metropole začala očkovat a pomalu rozvolňovat

Události: Koronavirus a ekonomika v Hongkongu (zdroj: ČT)

V Hongkongu si koronavirus nevybral takové oběti jako na Západě, ale město je už rok zavřené. Na obyvatele uvalilo přísná omezení, která teď začíná opatrně zmírňovat. Kromě epidemiologického hlediska ale významné obchodní centrum tvrdě pociťuje dopady na hospodářství. Metropole zaznamenala loni rekordní propad ekonomiky – o 6,1 procenta.

Přepadové lockdowny a plošné testování na velkých sídlištích pomohly v Hongkongu zbrzdit přenosy koronaviru. Pomalu se ve městě obnovuje klasický život, ale obyvatelé jsou opatrně optimističtí. Metropole zaregistrovala od začátku pandemie téměř 11 tisíc nákaz koronavirem. Zemřelo 198 lidí.

Pomalu se tu začíná očkovat – hromadná vakcinace tu oficiálně odstartovala v pátek, píše Hong Kong Free Press. Metropole si objednala vakcíny Pfizer/BioNTech, tři očkovací centra ale zařadí kvůli vysoké poptávce i čínskou vakcínu Sinovac, uvádí web.

Dopady pandemie na ekonomiku

Podle Mezinárodního měnového fondu zažila loni světová ekonomika kvůli pandemii největší propad od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Zotavení bude pomalé zejména u ekonomik závislých na službách – kam patří i Hongkong.

Dopady koronaviru jsou vidět na jinak rušných nákupních třídách na první pohled. Pryč jsou davy návštěvníků, které plnily ulice. Prázdná nákupní centra připomínají návrat do 80. let. Výlohy s luxusním zbožím zakrývají rolety. Obchody, které ještě nezavřely, lákají na výprodeje. Přibývají prostory k pronájmu.

Panu Cheungovi krachuje obchod se svatebními šaty. Větší společenské akce jsou zakázané a zákazníci zmizeli. „Jsme pod tlakem kvůli nájmu. V podstatě máme nulový prodej a náklady jsou vysoké,“ říká. „Tržby se propadly o devadesát procent. Nikdo se teď nechce vdávat nebo ženit,“ dodává.