Trump republikány stále ovládá, je to jako Hlava 22, píše po impeachmentu Reuters

Republikánská strana stále zůstává stranou Donalda Trumpa. Z 50 republikánských senátorů se 43 vyslovilo v sobotu pro to, aby byl Trump zbaven obvinění z podněcování ke vzpouře před lednovým vpádem jeho příznivců do amerického Kapitolu. Jen sedm republikánských senátorů se vyslovilo pro usvědčení. Hlasování ukazuje, jak silně ovládá bývalý prezident stranu, kterou si v posledních pěti letech přetvořil k obrazu svému, napsala agentura Reuters.

Bývalý prezident, který od odchodu z Bílého domu 20. ledna zůstává většinou skrytý před zraky veřejnosti ve svém domě na Floridě, má stále horlivé podporovatele. Republikánské politiky tak nutí k tomu, aby mu buď přísahali věrnost, nebo se báli jeho hněvu.

Po dvou ústavních žalobách, několika měsících tvrzení, že volby byly zfalšované ve prospěch Joea Bidena, a po útoku jeho příznivců na americký Kapitol, při kterém zemřelo pět lidí, je Trump v mnoha obvodech s nestálou přízní voličů politickým jedem, píše Reuters. Tyto obvody přitom často rozhodují americké volby.

Republikáni se tak ocitli v ošidné situaci v době, kdy se pokouší vytvořit podmínky pro vítězství v kongresových volbách v roce 2022 a v prezidentských volbách v roce 2024, jejichž součástí by mohl být jako jeden z kandidátů i Trump.

„Je těžké si představit, že by republikáni mohli v dohledné době vyhrát nějaké celostátní volby bez Trumpových podporovatelů,“ říká Alex Conant, republikánský stratég a poradce senátora Marka Rubia v primárkách v roce 2016, v nichž Rubio soupeřil s Trumpem o prezidentskou nominaci. „Strana čelí skutečné Hlavě 22: nemůže vyhrát s Trumpem, ale je zjevné, že nemůže vyhrát ani bez něj,“ dodává Conant.

Trump zvažuje další kandidaturu

Trump zatím nezveřejnil své dlouhodobé politické plány, po impeachmentu ale naznačil, že se bude chtít znovu ucházet o prezidentský úřad, a podle médií se chystá pomáhat v republikánských primárkách těm kandidátům, kteří budou chtít vystřídat v Kongresu republikány, kteří hlasovali pro jeho usvědčení z podněcování ke vzpouře.

Trump si v průzkumech veřejného mínění držel silnou pozici i po událostech na Kapitolu ze 6. ledna. Podle průzkumu agentur Reuters a Ipsos, který vyšel jen krátce po vpádu Trumpových příznivců do sídla Kongresu, schvalovalo jeho práci 70 procent republikánů. Podle pozdějšího průzkumu zhruba stejný počet republikánů chce, aby Trump znovu kandidoval na prezidenta.

Mimo svou stranu je ale Trump neoblíbený. Nový průzkum agentury Ipsos zveřejněný v sobotu ukázal, že si 71 procent Američanů myslí, že byl aspoň zčásti zodpovědný za útok na Kapitol. Padesát procent se domnívalo, že měl být v Senátu usvědčen. Proti bylo jen 38 procent dotázaných a 12 procent si nebylo jistých.

Události: Trump byl očištěn i při druhém impeachmentu (zdroj: ČT24)

Republikáni se báli Trumpovy msty, účtování s neposlušnými už začalo

Podle demokratů řada republikánů v sobotu hlasovala ve strachu z odplaty ze strany Trumpových podporovatelů. „Pokud by hlasování bylo tajné, usvědčili bychom ho,“ uvedl demokratický senátor Richard Blumenthal. Vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell byl jedním z těch, kteří hlasovali pro Trumpovo osvobození, i když později bývalého prezidenta označil za „prakticky a morálně zodpovědného“ za násilí na Kapitolu.

Jeho pozice dobře ilustruje, jak se někteří republikáni snaží od Trumpa distancovat a omezit jeho vliv, aniž by na sebe nechali plně dopadnout hněv exprezidenta a jeho příznivců. Několik málo zákonodárců, kteří se s Trumpem rozešli, se už musí potýkat s následky.

„Odvolejme ty, kteří si republikáni jen říkají, ze strany,“ vyzval na Twitteru syn bývalého prezidenta Donald Trump mladší. Britský The Guardian píše, že kritika se na sedmičku senátorů snesla i ze strany pravicových médií. Například moderátorka televize Fox News Laura Ingrahamová, která má k bývalému šéfovi Bílého domu blízko, předpověděla: „Nikdo z republikánů, kteří hlasovali pro odsouzení, nevystoupí na nominačním sjezdu GOP (Republikánské strany) v roce 2024.“

Výkonný výbor tohoto politického uskupení ve státu Louisiana hned v sobotu jednohlasně odsoudil senátora Billa Cassidyho za jeho rozhodnutí. Tamní politik Jeff Landry o Cassidym řekl, že „padl do pasti nastražené demokraty s cílem, aby se republikáni pustili do republikánů“.

List The New York Times uvádí, že dva z republikánů, podle kterých se Trump podněcování ke vzpouře dopustil, se příští rok neuchází o znovuzvolení, což jim oproti jejich kolegům dávalo větší politickou svobodu. Nicméně i tak to ve svých domovských státech Richard Burr ze Severní Karolíny a Patrick Toomey za Pensylvánii „schytali“.

Ze sedmi republikánů, kteří se v sobotu postavili na stranu demokratů, se o znovuzvolení bude ucházet jedině Lisa Murkowská za stát Aljaška. Nicméně podle NYT jde o hluboce respektovanou političku, která dokonce v senátních volbách v roce 2010 uspěla jako nezávislá kandidátka poté, co prohrála v republikánských primárkách.