Třetí den procesu se obžaloba snažila spojit činy výtržníků a slova Trumpa

Ve Spojených státech pokračoval třetím dnem proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Čtvrtek, stejně jako středa, byl vyhrazen pro obžalobu. Prostor tak měli zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Pátek a možná i sobota mají být vyhrazeny pro Trumpovy obhájce. Senát pak bude v roli soudců.

Demokratičtí kongresmani zahájili třetí den procesu líčením událostí 6. ledna z pohledu „vzbouřenců“. Ti v mnoha případech dávali najevo, že do areálu Kongresu USA vtrhli kvůli Trumpovi a jeho kampani proti výsledkům voleb.

„Věřili, že plní jeho rozkazy,“ řekla kongresmanka Diana DeGetteová (demokratka zvolená do Sněmovny reprezentantů za stát Colorado). Připomněla, že Trump své příznivce na den schůze Kongresu k výsledkům prezidentské volby pozval do Washingtonu a následně je v projevu u Bílého domu nabádal k manifestaci u Kapitolu.

Obžaloba stejně jako ve středu své argumenty opírala o videa a zpravodajské články. DeGetteová předložila mimo jiné klip, na kterém jeden z výtržníků říká policii v Kapitolu: „Posloucháme Trumpa, vašeho šéfa“. Upozornila i na další podobný případ, kdy muž na půdě Kongresu uvedl: „Náš prezident nás tu chce.“ Podle DeGetteové je takových příkladů nespočet.

Sněmovní tým se tak dál snažil posilovat pojítko mezi počínáním lidí, kteří 6. ledna přerušili projednávání volebních výsledků, a výroky Trumpa, který soustavně označoval volby za zmanipulované a hovořil o potřebě zastavit „krádež“ prezidentského úřadu. Po napadení Kongresu, které si vyžádalo pět mrtvých, jej demokraty ovládaná sněmovna obvinila z „podněcování ke vzpouře“.

Obžalobě vadí, že Trump neprojevuje lítost

Odsouzení bývalého prezidenta sněmovní tým žádá i proto, že Trump by podle něj mohl v budoucnu stejné chování zopakovat. Svědčí o tom prý i jeho měsíc staré vyjádření, že „lidé“ jeho projev pronesený před vypuknutím nepokojů považovali za „naprosto vhodný“.

„Nedostatek lítosti prezidenta Trumpa ukazuje, že nepochybně způsobí nové škody, bude-li mu to umožněno,“ řekl kongresman Ted Lieu (demokrat zvolený do Sněmovny reprezentantů za stát Kalifornie). 

Castro: Události poškodily obraz Ameriky v zahraničí

Kongresman Joaquin Castro (demokrat zvolený do Sněmovny reprezentantů za stát Texas) citoval představitele Ruska, Íránu a Číny, kteří oslavovali to, co považovali za ponížení USA. Citoval také spojence, jako je kanadský premiér Justin Trudeau, který si posteskl, že nepokoje byly „šokující, hluboce znepokojivé a upřímně zarmucující“. Neschopnost odsoudit Donalda Trumpa by podle Castra oslabila národ na světové scéně. 

Někteří demokratičtí kongresmani se také snažili vyvracet názor Trumpových právníků, že obvinění jejich klienta porušuje jeho právo na svobodu projevu podle prvního dodatku americké ústavy. 

Kongresman Jamie Raskin (demokrat zvolený do Sněmovny reprezentantů za stát Maryland), vedoucí týmu obžaloby, pak řekl, že pokud nebude Donald Trump odsouzen, pak by každý prezident mohl vyvolat vzpouru. 

Audiozáznamy a videa o násilí

Obžaloba se již ve středu snažila ukázat, že Trump v souvislosti s událostmi 6. ledna nebyl „nevinným divákem“, ale že s nepokoji počítal a podpořil je. 

Jako důkazy k tomu použila například některé dosud nezveřejněné audiozáznamy z policejních vysílaček a videa z bezpečnostních kamer Kapitolu. Chtěla tím dokladovat, jak se násilí šířilo a proti komu bylo zaměřeno.

Horizont ČT24: Nové záběry z Kapitolu (zdroj: ČT24)

Nahrávky ukazují, že dav zřejmě hledal například bývalého viceprezidenta Mikea Pence – který se v té době dostal do sporu se svým prezidentem – či předsedkyni Sněmovny reprezentantů, demokratku Nancy Pelosiovou. 

Nebezpečí pravděpodobně hrozilo i Mittu Romnymu, který je dlouholetým kritikem Trumpa a nyní patří k několika málo republikánům v Senátu, kteří jsou pro jeho odsouzení.

Server BBC News se ve čtvrtek zmínil o postoji současného amerického prezidenta, demokrata Joea Bidena. Ten zatím o procesu obvinění svého předchůdce mlčel a tvrdil, že je úkolem Kongresu rozhodnout o výsledku. Nicméně s odkazem na videozáznam zveřejněný během středečního zasedání řekl: „Můj odhad je, že některé názory se mohou změnit“.

Biden řekl novinářům, že nesledoval jednání živě, ale později během dne se dostal ke zpravodajství o procesu. „Soustředím se na svou práci… abych se vypořádal se sliby, které jsem dal. A všichni víme, že musíme jít dál,“ řekl podle serveru.

K procesu se také vyjádřila bývalá ministryně zahraničí, demokratka Hillary Clintonová, která v roce 2016 v prezidentských volbách prohrála právě s republikánem Trumpem. Ve svém středečním tweetu napsala, že „pokud republikáni v Senátu neodsoudí Donalda Trumpa … bude to proto, že v porotě zasedají jeho spoluspiklenci.“


Demokraté potřebují k odsouzení Trumpa také hlasy 17 republikánských senátorů. Média odhadují, že jich je zatím pět či šest. 

Exprezident Trump jako první v amerických dějinách čelí ústavní žalobě podruhé. Impeachmentu čelil již na přelomu let 2019 a 2020, kdy jej demokraté ve Sněmovně reprezentantů obviňovali, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před loňskými volbami pomohla získat kompromitující informace o Bidenovi. Senát ovládaný republikány tehdy Trumpa obžaloby z možného zneužití pravomoci i obstrukcí vůči Kongresu zprostil. Trump tenkrát kauzu označil za „hon na čarodějnice“.