V hlavním městě Ohia zemřel černoch postřelený policistou

V Columbusu, metropoli amerického státu Ohio, zemřel další neozbrojený černoch postřelený policií. Incident z úterního rána se vyšetřuje a policista, který střílel, byl postaven mimo službu. Informovaly agentury AP a Reuters. Podobný incident se ve stejném městě odehrál začátkem prosince a následující týden kvůli němu protestovalo proti policejnímu násilí několik stovek lidí.

Na kamerovém záznamu události je vidět sedmačtyřicetiletého Andreho Hilla, jak vychází z garáže a v levé ruce drží mobilní telefon, zatímco jeho pravá ruka není vidět. Video nemá zvuk, a tak není jasné, zda zasahující policista něco přikazoval, každopádně šest vteřin poté, co muž vyšel z garáže, začal střílet. Posléze se ukázalo, že Hill nebyl ozbrojený.

Policejní hlídka na místo přijela na základě stížnosti, že někdo delší dobu neustále startuje a vypíná motor automobilu. Podle pozdějšího zjištění byl Hill v domě za někým na návštěvě.

Podobný incident se v Columbusu odehrál 4. prosince, kdy zástupce místního šerifa zastřelil třiadvacetiletého muže před jeho domem. O sedm dní později se ve městě demonstrovalo.

Úterní událost byla poslední v řadě letošních vražd lidí tmavé pleti policií ve Spojených státech. Tyto incidenty vyvolaly vlny protestů proti rasové nespravedlnosti a brutalitě ze strany strážců pořádku.