Nizozemsko nařídilo vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli údajné špionáži

Nizozemsko ve čtvrtek nařídilo vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli obvinění ze špionáže. Nizozemská rozvědka AIVD v prohlášení uvedla, že odhalila špionážní operaci diplomatů, kteří pracovali na ruském velvyslanectví v Haagu. Jejich cílem byl vědecko-technologický sektor.

„Oba zaměstnance zpravodajské služby prohlásilo ministerstvo zahraničí za nežádoucí osoby,“ uvedla nizozemská agentura. „V důsledku toho již nemohou pracovat jako diplomaté v Nizozemsku a budou muset zemi okamžitě opustit,“ píše Reuters.

Podle AIVD oba diplomaté pracovali pro ruskou civilní rozvědku (SVR), jeden z nich budoval síť kontaktů lidí, kteří v současnosti nebo v minulosti pracovali v oblasti moderních technologií v Nizozemsku, druhý plnil podpůrnou roli. Kontaktům za informace platili, píše agentura Reuters. Podle agentury DPA byla hlavním zájmem špionážní činnosti umělá inteligence, polovodiče a nanotechnologie.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou již napjaté, zejména kvůli sporům ohledně sestřelení dopravního letadla nad Ukrajinou v roce 2014, letícího z Amsterdamu. Podle Nizozemců byla Moskva do havárie zapojená. Podle agentury DPA bylo již přibližně před dvěma lety zmařeno nasazení ruských tajných agentů v agentuře pro kontrolu chemických zbraní OPCW v Haagu.