Uplynul rok od výbuchu paneláku v Prešově. Vyšetřování stále není u konce

Události: Uplynul rok od výbuchu v paneláku v Přešově (zdroj: ČT24)

Pietním shromážděním a odhalením pamětní desky si v Prešově připomněli rok od výbuchu plynu v panelovém domě. Při největší takové tragédii v novodobé historii Slovenska zemřelo osm lidí. Vyšetřování pokračuje, pět lidí je obviněných z obecného ohrožení. Část vlastníků už plánuje na místě stavbu nové bytovky.

Prešovským sídlištěm se přesně před rokem ozvala mohutná exploze. Skoro polovina paneláku na Mukačevské ulici byla okamžitě v plamenech.

Dům teď připomínají jen základy. Mojmír Květoň v něm předsedal sdružení vlastníků. Pracoval nedaleko a když ho sousedka varovala, že ucítila plyn, šel zkontrolovat kotelnu. V tu chvíli došlo k výbuchu.

„Spadla suť tady na parkoviště a nastalo obrovské ticho. Takové až hrůzostrašné ticho a tma. Jednu sousedku jsem musel vybrat ze sutin. Další jsem se snažil pomoct, ale už to bylo marné,“ uvedl Květoň.

Při výbuchu a požáru zahynulo osm lidí, tělo jedné z obětí se ale nikdy nenašlo. Nezvěstnou ženu prohlásil soud v červnu za mrtvou a blízcí se s ní mohli alespoň symbolicky rozloučit.

Čtyři desítky lidí ale hasiči zachránili. Akce byla náročná i proto, že se propadlo schodiště. Evakuované byly také okolní domy.

Sousedé se postarali

„Lidé, kteří si většinou jen stěžují na sociálních sítích, najednou dokázali projevit obrovský kus lidskosti. Možná i proto, že byl svátek Mikuláše a za dveřmi Vánoce,“ uvedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Měla pravdu. Lidé nabízeli ubytování, potraviny, oblečení nebo drogerii. Do sbírky přišlo přes pět milionů eur. Stavbu ale nebylo možné zachránit, obyvatelé přišli o všechno.

Policie obvinila pět osob – mezi nimi dělníky, kteří pracovali na opravě potrubí. To zřejmě poškodili, plyn se nahromadil v horních patrech a jiskra z výtahu tragédii dokonala. Vyšetřování stále pokračuje.

Ve dvanáct hodin dvanáct minut se na místě konala pietní vzpomínka. Deset vlastníků včetně pana Květoně tu chce postavit nový dům. Zbytek si našel bydlení jinde.