Johnson plánuje zelenou průmyslovou revoluci. Auta na benzin a naftu odstaví už v roce 2030

Horizont ČT24: Zelená průmyslová revoluce (zdroj: ČT24)

Velká Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala. Vláda podle premiéra Borise Johnsona v rámci takzvané zelené průmyslové revoluce, do které chce investovat asi 12 miliard liber (355 miliard korun), počítá do roku 2030 se vznikem 250 tisíc nových pracovních míst v energetice, dopravě a technologickém sektoru.

Velká Británie původně v rámci snahy o snižování emisí skleníkových plynů plánovala zakázat prodej nových vozů na benzin a naftu od roku 2040. Již v únoru ale Johnson termín posunul na rok 2035. „Nyní je čas pro zelené oživení s vysoce kvalifikovanými pracovními místy, která lidem poskytnou uspokojení z vědomí, že činí zemi čistší, zelenější a krásnější,“ napsal ve sloupku pro ekonomický list Financial Times.

Automobilky mají z uspíšení zákazu obavy, velmi ambiciózní podle nich byl už původní termín. „Aspoň pro jednou bychom ale neměli kritizovat, získáme tím náskok před konkurencí. A to už je let, co Británie něco takového zažila,“ poukazuje výkonný ředitel automobilky Vauxhall Stephen Norman.

Nový harmonogram nebude platit pro hybridní automobily, které kombinují elektřinu a fosilní palivo. Ty se budou moci prodávat až do roku 2035.

Britská průmyslová výroba zažila rozmach v 19. století, poslední půlstoletí ale relativně upadala, a s ní i životní úroveň v severní Anglii. Přechod na čistý pohon automobilů má přinést oživení. Spolu s dalšími devíti body nové, takzvané zelené průmyslové revoluce.

„Závazkem, který právě činíme, vedeme svět k řešení hrozby klimatických změn. Investice, kterou dáváme různými způsoby na řešení toho problému, nemá ve světě obdoby,“ ujišťuje Johnson.

Za třicet let má mít země nulové emise

Podle něj vznikne až čtvrt milionu pracovních míst. V automobilkách, energetice, včetně jaderné, i v nových technologiích. Do roku 2030 má všechny britské domácnosti pohánět elektřina získaná z větru. Vláda chce investovat do vodíkové energetiky i do zachycování a ukládání oxidu uhličitého, aby byla v roce 2050 na nule v emisích CO2. Ekologové záměr vítají.

Náhlý důraz na nový zelený průmysl Spojeného království je třeba hledat v otřesech, které zemi přinesl brexit a pandemie koronaviru. Je za ním vidět také odklon od politiky dosavadního amerického prezidenta Donalda Trumpa a snahu o souznění s ekologickou vizí jeho předpokládaného nástupce Joea Bidena. Právě po brexitu bude toto partnerství pro Británii nesmírně důležité.