Bělorusové „šli ven“ uctít zemřelého aktivistu. Policie zatkla přes tisíc lidí

Běloruská policie během nedělních protestů v zemi zatkla více než tisícovku lidí, mezi zatčenými jsou i novináři. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje lidskoprávní organizace Vjasna. Lidi, kteří vyšli do ulic v mnoha běloruských městech, včetně Minsku a Brestu, spojovalo heslo „Jdu ven“. Byla to poslední slova aktivisty Ramana Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku.

Do protestů se zapojily tisíce lidí. K rozprášení davu, který demonstroval proti vládě Alexandra Lukašenka, policie nasadila gumové projektily, slzný plyn a zábleskové granáty. Zraněno bylo několik lidí, včetně ženy zasažené do nohy ohlušujícím granátem či muže, kterého svědci zachytili na videu, jak v bezvědomí leží na trávníku. Předtím byl údajně zmlácen.

Největší účast byla podle aktivistů na demonstraci v Minsku, ačkoli na 15 stanic metra v centru města bylo už od rána uzavřeno, aby se na ni dostalo co nejméně lidí. Mnoho ulic přehradily policejní jednotky i technika.

Podle organizace Vjasna se ale zatýkalo i v dalších městech, například ve Vitebsku či Gomelu, policie řadu zatčených během dne opět propustila.

Zásah běloruských policejních jednotek proti demonstrantům v Minsku
Zdroj: Reuters

Běloruskem zmítá politická krize od srpna, kdy se Lukašenko prohlásil za vítěze prezidentských voleb. Tvrzení opozice, že volby nechal zfalšovat ve svůj prospěch, odmítá. V zemi, která bývá nazývána poslední evropskou diktaturou, vládne 26 let. Do ulic běloruských měst co týden vycházejí desetitisíce lidí.

Svjatlana Cichanouská, vůdčí osobnost běloruské opozice a hlavní Lukašenkova oponentka, která se uchýlila do exilu v Litvě, uvedla, že protesty na památku Bandarenka podporuje. Jeho smrt hned ve čtvrtek podobně odsoudila. „Naše země se definitivně proměnila v místo trestného činu. Prohlašuji Alexandra Lukašenka a jeho spolupachatele teroristickou organizací, která musí nést zodpovědnost za své zločiny,“ uvedla na sociální platformě Telegram.

Podle nezávislého serveru tut.by i některých opozičních představitelů byli maskovaní muži, kteří Bandarenka zbili, patrně spolupracovníci Lukašenkova režimu.

Smrt aktivisty odsoudil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell. EU již dříve přijala sankce proti Lukašenkovi, jeho synovi a 53 dalším lidem z jejich okolí. Připisuje jim zodpovědnost za násilné potlačování protirežimních protestů po zpochybněných srpnových prezidentských voleb.