Facebook smazal Matovičovy příspěvky s karikaturami. Neozdrojoval autora, píše Denník N

Sociální síť Facebook odstranila několik příspěvků předsedy slovenské vlády Igora Matoviče, ve kterých sdílel karikatury bez uvedení zdroje či jejich autora. V úterý to napsal slovenský list Denník N, jenž zmíněné kresby Martina Šútovce otiskl.

Šútovec, jenž vystupuje pod přezdívkou Shooty, pravidelně zveřejňuje v Denníku N karikatury zaměřené na společenský a politický vývoj na Slovensku i ve světě. Některá jeho díla bez uvedení zdroje sdílel Matovič, který k nim přidal vlastní komentář.

Sám autor karikatur přímo pod Matovičovými příspěvky na sociální síti premiéra opakovaně žádal, aby uvedl zdroj kreseb. Podle listu si politik upozornění nevšímal.

„Nejprve jsem tuto jeho aktivitu vnímal jako další projev jeho neznalosti, po mých slušných upozorněních již jako arogantní projev zlomyslného hulvátství,“ citoval list Šútovce, který spolu s redakcí deníku upozornil sociální síť na porušování duševního vlastnictví.

Matovič karikatury a snímky na Facebooku nezdrojuje, uvedl list

Matovič často komunikuje prostřednictvím Facebooku a na této sociální síti oznamuje také důležitá rozhodnutí či informace například o pandemii nemoci covid-19. V příspěvcích používá karikatury či fotografie z různých slovenských a zahraničních médií, aniž podle Denníku N uvádí autora nebo zdroj.

Letos v létě Matovič přečkal pokus o své odvolání v parlamentu, který opozice zdůvodnila i plagiátorskou kauzou předsedy vlády. Denník N tehdy napsal, že Matovič ve své diplomové práci z roku 1998 opsal celé pasáže ze dvou knih, doplnil několik stránek textu a výsledek odevzdal jako své dílo, aniž použité zdroje řádně citoval.