Požáry v Kalifornii se rychle šíří, své domovy muselo opustit sto tisíc lidí

Přes sto tisíc lidí v jižní Kalifornii muselo kvůli dvěma rozsáhlým požárům opustit své domovy. Dva hasiči utrpěli při zásahu proti živlu zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od Los Angeles těžké popáleniny. Statisíce domácností se ocitly bez elektřiny. S odkazem na tamní úřady o tom informují světové agentury.

S ohněm, který se šíří kvůli suchu a silnému větru, bojuje zhruba pět set hasičů. Hasí ze země i ze vzduchu, požáry se jim ale zatím nepodařilo dostat pod kontrolu.

Plameny se v okrese Orange rozšířily brzy ráno, příčina zatím není jasná. Jednou z vyšetřovaných verzí je, že za vznikem ohně stojí elektrické zařízení. 

Události: Požáry v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Šestadvacetiletý a 31letý záchranář utrpěli při hašení těžká zranění. Na rozsáhlých částech těla mají popáleniny druhého a třetího stupně a podle úřadů musejí být v nemocnici intubováni.

Nejvyšší stupeň varování před požáry nyní platí v mnoha částech Kalifornie. Co se týče požárů vegetace, jsou říjen a listopad na západě USA tradičně nejhorší měsíce.

Podle agentury AP od počátku roku již oheň sežehl celkem 16 600 kilometrů čtverečních a zničil 9200 domů. Kvůli požárům letos v Kalifornii zahynulo už 31 lidí.