Volat zdravotníky zpátky na Slovensko je naivní, přiznává Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič považuje páteční výzvu ministerstva zdravotnictví k návratu slovenských zdravotníků zpátky do vlasti za naivní. S nedostatkem personálu se Slovensko potýkalo už před vypuknutím epidemie koronaviru. Podle odhadů v zemi chybí 3500 lékařů a několik tisíc zdravotních sester.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

„Vůbec si od toho neslibuji, že se budou zdravotníci vracet. Když o ně Slovensko nestálo v posledních letech a našli si přístav jinde, proč by teď odcházeli od pacientů v Rakousku, Německu nebo v Česku?“ položil si Matovič otázku během sobotního rozhovoru pro Denník N.

Nemocnice se v zemi pod Tatrami začínají rychle plnit pacienty s covidem-19. „Nacházíme se v době a v situaci, jaké slovenské zdravotnictví ještě nečelilo. Naším prvořadým cílem je ochránit zdraví a životy občanů Slovenska. Prosím proto zdravotníky v zahraničí, aby přišli pomoci do své vlasti s péčí o pacienty s covidem-19,“ apeloval v pátek ministr zdravotnictví Marek Krajčí v tiskové zprávě.

Mnoho slovenských lékařů či zdravotních sester působí i v České republice. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka může být slovenských lékařů v Česku zhruba dva až tři tisíce a ještě více zdravotních sester.

Na Slovensku pokračuje plošné testování, zapojil se i Matovič

Slovensko zaznamenalo druhý den po sobě rekordní nárůst počtu prokázaných infekcí koronavirem. Testy v zemi v pátek potvrdily nákazu u 2890 lidí, ve čtvrtek u 2581 lidí. Zmíněná čísla nezahrnují údaje z plošného testování obyvatel na koronavirus, jehož úvodní fáze začala v pátek ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku.

První den bylo otestováno téměř 62 tisíc lidí, z toho bylo 2225 infekčních. Na plošné testování lidí používají zdravotníci antigenové testy, které sice ukážou výsledek již během zhruba čtvrt hodiny, jsou ale méně přesné než laboratorní vyšetření vzorků z PCR testu.

V sobotu ráno dorazil do města Tvrdošín, kde testování probíhá, i premiér Matovič, aby zde pomohl s administrativou.

Zprávy ve 12: Na Slovensku pokračuje testování, covidem se nakazil i Duda (zdroj: ČT24)

Na covid-19 zemřelo na Slovensku od začátku pandemie podle ministerstva zdravotnictví 159 lidí. Do statistik však země zahrnuje jen ty případy, u kterých bylo potvrzeno úmrtí na plicní formu covidu-19.

Slovensko od začátku října postupně zavedlo nová karanténní opatření v zájmu zpomalení šíření koronaviru. Od tohoto víkendu země výrazně omezila volný pohyb lidí. Opatření se obecně nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k obstarání základních životních potřeb včetně nákupu potravin, na návštěvu lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu či na doprovod dítěte do školy.

Ve čtyřech okresech na severu a východě země, kde plošné testování lidí skončí v neděli a kde je infekce nejvíce rozšířena, potřebují lidé negativní výsledek testu na koronavirus i k cestě do práce nebo k pobytu v přírodě.

Koronavirem se nakazil i polský prezident

Covidem-19 je nakažen polský prezident Andrzej Duda. Jeho mluvčí na Twitteru oznámil, že se hlava státu cítí dobře. „V souladu s doporučeními podstoupil včera (v pátek) prezident Andrzej Duda test na přítomnost koronaviru. Výsledek se ukázal pozitivní. Prezident se cítí dobře. Jsme ve stálém kontaktu s příslušnými lékařskými službami,“ uvedl mluvčí.

Podle polských médií se Duda nakazil od člena ochranky. Až do pátku měl nabitý pracovní program a setkal s řadou lidí, kteří se nyní musí odebrat do karantény. „Včetně týmu, který připravuje provizorní nemocnici na varšavském Národním stadionu. To samozřejmě může další přípravu zkomplikovat,“ upozornil zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Události: Polský prezident má koronavirus, ve Varšavě se demonstrovalo proti opatřením (zdroj: ČT24)

V zemi kvůli rekordním přírůstkům nových případů koronaviru začínají platit přísnější opatření proti šíření nákazy. Celé Polsko se proměnilo v takzvanou červenou zónu, restaurace budou na příští dva týdny zavřené, prodávat budou smět pouze jídlo, které si lze odnést. Společně se bude moci setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo 13 628 nově potvrzených případů koronaviru. Zemřelo podle něj dalších 179 osob, což je dosud nejvyšší počet úmrtí za den od začátku pandemie v zemi. Polsko registruje rekordní denní přírůstky infekce několik dní po sobě.

Žena s rouškou v centru Vídně
Zdroj: Georges Schneider/ČTK/XINHUA

Počty nakažených v Rakousku skokově narostly

V Rakousku překonal denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem poprvé hranici tří tisíc. Testy odhalily 3614 infikovaných. Ve srovnání s předcházejícím dnem přibylo nakažených skokově. Ještě v pátek hlásilo rakouské ministerstvo zdravotnictví 2571 případů. Hranici dvou tisíc nakažených za den přitom Rakousko, které má asi 8,9 milionu obyvatel, poprvé překonalo teprve ve čtvrtek. 

Nejvyšší je od počátku epidemie covidu-19 také počet lidí, kteří jsou aktuálně virem nakažení. Je jich přes 20 tisíc. V nemocnici se léčí 1177 lidí, z toho 175 na jednotkách intenzivní péče. Celkem se v Rakousku virem SARS-CoV-2 od počátku epidemie nakazilo již přes 78 tisíc lidí. S covidem-19 jich zemřelo 965.

Rostoucí počet případů se promítá i do varování, která vydávají pro cesty do Rakouska některé evropské země. Od soboty je většina spolkových zemí na německém rizikovém seznamu, od pondělí bude i na tom slovinském. Výjimku v obou případech tvoří pouze jihorakouská spolková země Korutany.

V neděli v Rakousku začnou platit nová omezení, která vláda kancléře Sebastiana Kurze oznámila v pondělí. Nově se bude moci scházet na většině soukromých akcí uvnitř jen šest a venku 12 dospělých. Znovu v platnost vstoupí pravidlo metrového rozestupu na veřejnosti. Ministr školství Heinz Fassmann ale vyloučil, že by se po podzimních prázdninách, které budou příští týden, chystalo uzavření škol.

Slovinsko zavírá hranice s Itálií

Slovinsko od pondělka zavře hranice s Itálií, Italům ale umožní tranzit přes zemi, který nesmí trvat déle než 12 hodin, či cesty za prací nebo rodinou. V případě rodinných návštěv se ale musí vrátit do 72 hodin. Důvodem opatření je vysoký nárůst nakažených koronavirem v italském pohraničí.

Slovinsko se v posledních dvou týdnech potýká s výrazným nárůstem případů nákazy koronavirem. Před týdnem proto vyhlásilo stav nouze a od úterý zavedlo zákaz nočního vycházení od 21:00 do 6:00 a zákaz cest mezi jednotlivými regiony. Ve čtvrtek se zavřela kina a kulturní instituce a od soboty zůstane zatím na týden v zemi zavřená většina obchodů, ale také služby, hotely či školky.

Počet nákaz rychle roste také v Itálii. V pátek bylo dosaženo nového denního maxima, když přibylo 19 143 případů. Také Itálie v předchozích týdnech zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Regiony Kampánie, Lazio, Lombardie, Kalábrie a Sardinie zavedly noční zákazy vycházení. Pokud se situace v zemi nezlepší, zvažuje vláda noční zákaz vycházení vyhlásit pro celou zemi.

Rusko je čtvrtou nejpostiženější zemí na světě

Rusko je, v ohledu na počet nakažených, čtvrtou koronavirem nejpostiženější zemí na světě. Úřady zaznamenaly nákazu covid-19 u bezmála jednoho a půl milionu tamních obyvatel, jen za pátek jich přibylo 17 tisíc. Vláda přesto neplánuje zavádět přísná plošná opatření, jako tomu bylo na jaře.

Nejvíce postiženým ruským regionem je Moskva. Podle úřadů má tamní zdravotnictví rezervy, v ostatních regionech jsou ale nemocnice na pokraji sil. Například nemocnice ve Vladivostoku, jež má kapacitu čtyři sta lůžek, se už stará o 427 pacientů.

Úřady ve městech rovněž podnikají všemožná opatření, aby posílily prevenci proti nemoci covid-19. Například dezinfikují po každé jízdě veškeré autobusy, vlaky nebo soupravy metra. „Provádíme navíc dezinfekci pomocí UV záření, používáme k tomu speciální lampy,“ řekl zástupce ředitele moskevského metra Dmitrij Došatov.

Koronavirus v Rusku
Zdroj: Tatyana Makeyeva/Reuters