„Bude to méně drama a více máma.“ Trumpova dlouholetá spolupracovnice Conwayová končí

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa opouští jeho dlouholetá spolupracovnice Kellyanne Conwayová. Poradkyně americké hlavy státu v noci na pondělí oznámila, že s koncem měsíce ukončí své působení v Bílém domě, protože se chce více věnovat své rodině. Trumpa o svém rozhodnutí informovala v neděli, píše deník The Washington Post (WP).

List označuje Conwayovou za jednoho z nejdéle sloužících poradců současného amerického prezidenta. S Trumpem tato politická konzultantka a komentátorka spolupracovala ještě před jeho kandidaturou na funkci, v roce 2016 pak byla jedním ze strůjců jeho volebního vítězství. Na to navázalo její působení v roli poradkyně a mluvčí prezidenta.

Práci v Bílém domě ve svém prohlášení popsala jako „opojnou“ a „pokořující“ zkušenost. Uvedla však, že s manželem dospěla k názoru, že odchod z prezidentova týmu je momentálně správným krokem s ohledem na jejich čtyři děti, které na podzim čeká distanční školní výuka. „Na konci tohoto měsíce se přesunu z Bílého domu,“ citovala Conwayovou agentura Reuters.

Conwayovou čeká ještě výstup na nominačním sjezdu strany

„Je to stoprocentně moje rozhodnutí a můj hlas. Až přijde čas, oznámím budoucí plány. Pro tuto chvíli to bude ,méně drama a více máma‘,“ nastínila Conwayová. Ještě předtím ji ale čeká vystoupení na nominačním sjezdu Republikánské strany, který začíná v pondělí. Po něm odstartuje finální fáze kampaně před listopadovými volbami.

Podle WP byla třiapadesátiletá Conwayová od zvolení Trumpa jedním z nejvýraznějších hlasů vystupujících na prezidentovu obranu. Hned na začátku jeho mandátu vzbudil velkou pozornost její výrok o „alternativních faktech“, kterým hájila nepravdivé tvrzení tehdejšího mluvčího Bílého domu Seana Spicera.

Později ji kritizoval i Úřad pro vládní etiku (OGE), když v televizi prohlásila, že by si Američané měli kupovat módní zboží z obchodu prezidentovy dcery Ivanky.

Kellyanne Elizabeth Conwayová je první ženou, která se stala šéfkou kampaně republikánského kandidáta na prezidenta USA. Od roku 1995 se zabývala předvolebními průzkumy, pracovala i pro bývalého viceprezidenta Dana Quayla či bývalého šéfa sněmovny reprezentantů Newta Gingriche.