Izrael opět ostřeloval pozice Hamásu v pásmu Gazy. Tamní elektrárna přerušila provoz

Izraelská armáda v noci na úterý opět ostřelovala pozice radikálního hnutí Hamás v palestinském Pásmu Gazy. Oběti ani zranění nejsou hlášeny. Informoval o tom izraelský deník The Times of Israel s odvoláním na izraelskou armádu. Podle ní je ostřelování reakcí na obnovené posílání zápalných balonků radikály z Gazy, kteří tak na izraelském území způsobili v předchozích dnech několik desítek menších požárů porostu. Jeden z nich vypukl v pondělí i u místní školky, hasiči ho včas uhasili.

Izraelská armáda v prohlášení bez dalších podrobností uvedla, že cílila na „podzemní infrastrukturu teroristické skupiny Hamás“. Ostřelování je z izraelsko-palestinské hranice hlášeno už několik dnů a po měsících klidu se tak v tomto místě dlouholetého konfliktu obnovily střety mezi izraelskou armádou a Hamásem, který ovládá Pásmo Gazy od roku 2007.

Střety neustaly ani po pondělní návštěvě egyptských vyjednávačů, kteří se snaží zmírnit napětí v oblasti a kteří z Gazy odjeli do Izraele, aniž vydali prohlášení o výsledku jednání. To podle deníku The Times of Israel obvykle dělají před odjezdem.

Posílání zápalných balonků mladí Palestinci sympatizující s Hamásem obnovili podle izraelského deníku minulý týden a způsobili tak řadu menších požárů zemědělské půdy na izraelském území. Izrael reagoval ostřelováním vojenských pozic Hamásu. Kromě toho opět zúžil námořní pásmo kolem Gazy, v němž povoluje Palestincům lovit ryby, a uzavřel hlavní přechod, přes nějž se na území Gazy vozí zboží.

Hamás: Izrael nedodržuje klid zbraní

Kvůli uzavření přechodu Kerem Šalom byl zastaven provoz v jediné elektrárně v Pásmu Gazy, což způsobí ještě delší výpadky proudu v oblasti, jejíž obyvatelé už tak mají elektřinu jen část dne. Informaci přinesl deník Economic Times.

Hamás tvrdí, že Izrael nedodržuje dohodou o příměří, kterou loni zprostředkovaly Egypt, Katar a OSN a díky níž měl Izrael zmírnit blokádu Pásma Gazy, zavedenou v roce 2007 po ovládnutí oblasti Hamásem. Blokáda spolu s konfliktem Hamásu s Izraelem způsobila ve dvoumilionovém Pásmu Gazy humanitární krizi.