Seattle zažil největší americký protest za poslední týdny, při střelbě v Austinu zemřel člověk

Dav čítající zhruba dva tisíce lidí v sobotu prošel americkým městem Seattle ve státě Washington. Protest proti rasismu a zejména proti přítomnosti federálních agentů označila agentura Reuters za největší demonstraci hnutí Black Lives Matter za poslední týdny. Menší protesty se konaly také v texaském Austinu, v Louisvillu v Kentucky či v kalifornském Oaklandu. V Austinu se při protestu střílelo a jedna osoba přišla o život.

Při protestech v Seattlu někteří demonstranti rozbíjeli okna a podpálili budoucí nápravně-výchovný ústav pro mladistvé. Policie nasadila slzný plyn a zábleskové granáty, aby dav rozehnala. Nejméně 45 demonstrantů bylo zatčeno a zraněno bylo několik civilistů i policistů.

V Austinu se na pochod vydalo asi sto protestujících. Zdejší protesty narušila střelba, při které přišla o život jedna osoba. Podle záběrů zveřejněných na Facebooku při pochodu zaznělo několik výstřelů. Místní policie a zdravotnická služba pak na Twitteru uvedly, že při střelbě byla jedna osoba zabita, nikdo další nebyl zraněn. 

Podle webu listu The New York Times se pochodující blížili ke křižovatce, když na místě zatroubilo auto. Poté padlo pět výstřelů a několik dalších hlasitých ran. Zabitý muž se možná blížil se zbraní k autu, než byl zastřelen, uvedla policie. Podle ní střílela osoba v autě. Podezřelý byl zadržen a s policií spolupracuje.

Původně poklidný protest v Oaklandu se pozdě v noci přeměnil na násilný. Podle policie demonstranti zapálili soudní budovu, poškodili policejní stanici a napadli policisty. Demonstranti rozbíjeli okna, sprejovali budovy, házeli dělobuchy a na policisty mířili lasery, uvedla policie na Twitteru. Požár v soudní budově se podle agentury AP podařilo rychle uhasit.

V Louisvillu se v sobotu sešla skupina silně ozbrojených afroamerických demonstrantů, kteří požadovali spravedlnost pro Breonnu Taylorovou, Afroameričanku zabitou v březnu policisty, kteří vtrhli do jejího bytu. Policisté se snažili několik desítek demonstrantů s poloautomatickými zbraněmi a brokovnicemi oddělit od menší ozbrojené skupiny jejich odpůrců.

Protestuje se proti rasismu i proti federálním agentům

Původním impulsem neutuchající vlny protestů byla květnová smrt neozbrojeného Afroameričana George Floyda při zatýkání v Minneapolisu, nově ale účastníky sjednocuje nesouhlas s nasazováním federálních složek při zajištění pořádku v amerických městech.

Na síle nabývají zejména demonstrace v Portlandu, nejlidnatějším městě státu Oregon, kde protesty trvají už skoro dva měsíce. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost tam před třemi týdny vyslalo federální síly.

Při protestu v Seattlu se objevil například transparent „Federální agenti, běžte domů“ a lidé skandovali mimo jiné „Bez spravedlnosti není smíru“. Jeden z demonstrantů, Michaud Savage, podle listu The New York Times prohlásil, že protest vyjadřuje nespokojenost s místními úřady a s nasazením federálních agentů v Portlandu.