Trump vyzval k nošení roušek, epidemie se podle něj ještě zhorší

Americký prezident Donald Trump vyzval občany k nošení roušek, pokud od lidí ve svém okolí nemohou udržovat dostatečný fyzický odstup. Ve svém prvním briefingu věnovaném koronaviru za poslední měsíce prezident také uvedl, že epidemie v zemi se pravděpodobně bude dále zhoršovat, než se situace obrátí k lepšímu.

„Zřejmě se to ještě zhorší, než se to začne zlepšovat,“ řekl Trump novinářům v Bílém domě. Současně poukázal na snižování počtu nových úmrtí a pokroku ve vývoji očkování i léčbě nemoci covid-19. Tu prezident opakovaně nazval „čínským virem“.

„Ať už se vám rouška líbí, nebo ne, je účinná,“ dodal s tím, že si na roušku sám zvyká.

Zakrývání úst a nosu na veřejnosti Trump dlouho odmítal a prohlašoval, že nošení roušek je politickým gestem zaměřeným proti němu. Čelil proto kritice, že dává špatný příklad americké veřejnosti. V poslední době ale svůj negativní postoj k rouškám zmírňoval a v pondělí uvedl, že nošení roušky je projevem vlastenectví. Podle agentury AFP nicméně jeho vystupování přispělo k politizaci nošení roušek ve Spojených státech.

Ve Spojených státech dál denně přibývají desítky tisíc infikovaných. V pondělí jich bylo opět přes 60 tisíc. Dosavadní rekord je 77 tisíc nových případů nákazy virem SARS-CoV-2 za den. Dosud se koronavirem v USA nakazilo bezmála 3,89 milionu lidí, z nichž přes 141 tisíc komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo.

Bílý dům pravidelná setkání s novináři ke koronaviru v minulosti pořádal, ale v květnu schůzky ukončil, když se Trump opakovaně nepohodl s novináři nebo pronesl kontroverzní výroky, například o ničení viru injekcemi dezinfekčních prostředků.