Africké poprvé. Soud v Malawi zrušil volby kvůli podvodům, opakované vyhrála opozice

Vítězem opakovaných prezidentských voleb v Malawi se stal opoziční kandidát Lazarus Chakwera, který v předchozím hlasování skončil druhý. V sobotu večer to oznámila malawská volební komise. Podle agentury AP je to poprvé, co byla v Africe poražena dosavadní hlava státu poté, co původní hlasování zrušil soud kvůli podezřením z volebních podvodů. Pětašedesátiletý Chakwera už složil přísahu, zvolen byl na pětileté období.

O novém prezidentovi Malawi místní rozhodovali nejprve loni v květnu, kdy volební komise prohlásila vítězem dosavadního prezidenta Petera Muthariku. Ten byl u moci od roku 2014.

Krátce po volbách ale v zemi propukly rozsáhlé a vytrvalé protesty protivníků hlavy státu, které si vyžádaly i oběti na životech. Opozice tvrdila, že hlasování provázely na mnoha místech nesrovnalosti, včetně pozměňování tisíců volebních lístků pomocí korekční tekutiny.

Demonstrantům dal nakonec za pravdu místní ústavní soud, který nařídil opakování voleb. Nové hlasování se konalo v úterý. Zatímco v loňském klání se o prezidentské křeslo ucházelo sedm kandidátů, letos byli jen dva.

Chakwera: „Je to vítězství pro demokracii“

Obyvatelé země nakonec upřednostnili předsedu Malawské kongresové strany (MCP) Lazara Chakweru. „Jsem tak šťastný, že bych protančil celou noc,“ prohlásil po sobotním oznámení výsledků hlasování Chakwera. „Je to vítězství pro Malawijce, vítězství pro demokracii,“ dodal vítěz, který dostal přes 58 procent hlasů. 

  • Chakwera se narodil v roce 1955 do venkovské rodiny nedaleko hlavního města Lilongwe. Filozof, teolog a pastor studoval v Malawi, Jihoafrické republice a USA. V politice se pohybuje už zhruba sedm let. Poprvé v prezidentských volbách kandidoval v roce 2014 a skončil na druhém místě.
  • Zdroj: Deutsche Welle

Chakwera během své kampaně slíbil usilovat o přeměnu země na ekonomiku se středními příjmy či posílení demokracie. Jedním z jeho cílů je také ukončit korupci, garantovat soudní nezávislost a právní stát.

Teprve podruhé soudní zpochybnění prezidentských voleb v Africe

Volební drama v Malawi je teprve druhým případem, kdy soud v některé africké zemi zpochybnil výsledek prezidentských voleb. Poprvé se tak stalo v roce 2017 v Keni, kdy ale v opakovaném hlasování vyhrál stávající prezident, protože opozice volby bojkotovala.

Poražený Mutharika, který usiloval o druhý pětiletý mandát, nazval opakované volby „nejhoršími v malawské historii“. Prohlásil, že pozorovatelé jeho politické strany čelili na některých místech výhrůžkám a násilnostem. Podle malawské komise pro lidská práva, která na volby dohlížela, bylo hlasování pokojné a transparentní.  

Chudoba a vysoká míra korupce

Východoafrické Malawi je silně závislé na zahraniční pomoci. Často jej sužují sucha, která ohrožují životy tisíců lidí. Vedle vysoké míry chudoby je nejpalčivějším problémem státu špatný stav ekonomiky, zejména zemědělství.

Země se také podle americké nevládní organizace Freedom House potýká s vysokou mírou korupce, policejní brutalitou či diskriminací a násilím vůči ženám a různým menšinám.

Malawi navíc nadále patří ke státům s nejvyšším výskytem HIV a AIDS. I když se v posledních letech epidemii podařilo dostat do určité míry pod kontrolu, v roce 2018 tam podle UNAIDS žil s HIV přibližně milion z celkových 18 milionů obyvatel.

První demokratické pluralitní volby se zde poprvé konaly v roce 1994. Ukončily tři desetiletí vlády tvrdé ruky diktátora Hastingse Kamuzu Bandy, který dovedl bývalou britskou kolonii v roce 1964 k nezávislosti. Zemřel v roce 1997.