Putin nevyloučil další kandidaturu. „Musíme pracovat, ne hledat následovníky,“ tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin nevyloučil kandidaturu v příštích prezidentských volbách v případě, že mu to v nadcházejícím referendu o ústavních změnách Rusové umožní. Referendum je vyhlášené na 1. července. Původně se mělo konat 22. dubna, ale kvůli epidemii covidu-19 muselo být odloženo.

Navrhované změny Putinovi umožní, aby mohl být do nejvyššího úřadu znovuzvolen i po vypršení nynějšího mandátu v roce 2024, a to na dvě další šestiletá období.

Podle kritiků jsou ústavní reformy navržené tak, aby prezident setrval u moci až do roku 2036 a rovnají se ústavnímu převratu. Podle Kremlu jsou však potřebné k posílení role parlamentu a zlepšení veřejné správy. Ústavní změny již schválil parlament a ústavní soud. Očekává se, že úspěšně projdou i referendem.

„Ještě jsem se nerozhodl. Nevylučuji, že budu (ve volbách) kandidovat, pokud to vyplyne z ústavy. Uvidíme,“ řekl prezident ohledně své další kandidatury v přenosu státní televize Rossija 1.

Putin rovněž naznačil, že hledání jeho následovníka by mohlo být nechtěným rozptýlením pro vládní činitele. „Pokud (ke kandidatuře) nedojde, tak v následujících dvou letech, a to znám z vlastní zkušenosti, se normální náplň práce části vlády změní v hledání možného následovníka,“ uvedl Putin. „Musíme pracovat, ne hledat následovníky,“ dodal.

Sedmašedesátiletý Putin dosud prezidentský mandát zastával čtyřikrát, nejdříve v letech 2000 až 2008, následně byl čtyři roky předsedou vlády. Do funkce byl znovu zvolen ve volbách v roce 2012.