Energetická firma PG&E přijala odpovědnost za smrtící kalifornský požár

Americká energetická společnost Pacific Gas and Electric Company (PG&E) u soudu přiznala vinu za neúmyslné zabití 84 lidí, kteří v listopadu 2018 přišli o život při ničivém kalifornském požáru Camp Fire. Napsal to deník The New York Times (NYT), podle kterého šlo o vzácné uznání „korporátního pochybení“. Rozsáhlý požár byl podle úřadů důsledkem poškození elektrického vedení na skoro sto let starém stožáru v rozvodné síti PG&E.

Plameny nakonec na severu Kalifornie spálily území o rozloze 62 tisíc hektarů a zničily přes 18 800 budov. Horské město Paradise, ve kterém předtím žilo kolem 27 tisíc lidí, bylo v podstatě srovnáno se zemí. Camp Fire se podařilo dostat pod kontrolu až po více než dvou týdnech a do dějin nejlidnatějšího státu USA se zapsal jako nejtragičtější a nejničivější požár.

Soudní jednání označuje NYT za zakončení skoro dvouletého utrpení pro ty, kteří předloni plamenům unikli, i pro pozůstalé obětí. „Jsem dnes tady, abych přijal odpovědnost za požár, který tyto lidi zabil,“ oznámil při videohovoru soudu ve městě Chico výkonný ředitel PG&E Bill Johnson. Následně 84krát pronesl slova „vinen, vaše ctihodnosti“, jednou za každé zabití připisované nedbalosti jeho firmy.

PG&E dlouhodobě zanedbávala údržbu na úseku rozvodné sítě, jehož porucha zažehla ničivý požár, přestože vedení křižovalo kopcovitou a lesnatou oblast, kde často fouká silný vítr. Největší kalifornská společnost zajišťující dodávky elektřiny a plynu se nyní kromě neúmyslného zabití desítek lidí přiznala také k „nelegálnímu založení požáru“.

Firma zaplatí odškodné přes 13 miliard

Firma za to má zaplatit pokutu ve výši skoro dvou miliard dolarů (47 miliard korun). Zároveň navrhuje, že vyplatí dohromady 13,5 miliardy na odškodném lidem, kteří přišli o nemovitosti při požárech způsobených jejím vybavením, včetně ohně Camp Fire.

„Je nezvyklé, aby korporace přiznala vinu za těžký zločin, či uznala, že její nedbalost způsobila smrt desítek lidí,“ komentuje vyústění soudního jednání NYT.

„Co je možná ještě zvláštnější, je to, že to za poslední roky není poprvé, co se přiznala k závažnému zločinu nebo z něj byla shledána vinnou. Ale relativně malá výše finančního trestu pro PG&E by mohla oživit obavy, že velké korporace často unikají spravedlivému trestu za své činy,“ dodává deník.