Historici u soudu označili Kotlebovu stranu za neonacistickou. Líčení se asi protáhne

Soudní proces s obžalovaným šéfem krajně pravicové slovenské strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianem Kotlebou, který je podezřelý z extremistického deliktu v souvislosti s rozdáváním šeků, se patrně protáhne. Kotleba totiž podal námitku vůči údajné podjatosti soudkyně. Ta ji sice zamítla, o stížnosti ale bude muset rozhodnout nejvyšší soud. Kotlebovi v případě uznání viny hrozí vězení a ztráta poslaneckého mandátu. Odpoledne jako svědkové vypovídali historici, kteří ĽSNS označili za neonacistickou stranu.

Před soudem v pondělí vypovídala mimo jiné trojice historiků, kteří ve svém posudku označili ĽSNS za jedinou významnou neonacistickou stranu na Slovensku. Kotleba v reakci zpochybňoval jejich odbornost.

ĽSNS, která kritizuje Romy nebo slovenské členství v EU a NATO, v únorových parlamentních volbách získala zhruba osm procent hlasů. Dosáhla tak podobného volebního výsledku jako před čtyřmi roky. V letošní předvolební kampani vsadila i na hesla o nastolení pořádku v zemi či o boji proti liberalismu.

Námitky

Podávání námitek týkajících se možné podjatosti soudce není na Slovensku zcela neobvyklé. Podle právníků obžalovaní či jejich advokáti tuto možnost využívají i ve snaze proces zdržovat. Kotleba námitku vůči soudkyni Ruženě Sabové zdůvodnil tím, že podle něj umožňuje selektivní vykonávání důkazů a komunikovala se znalcem ohledně doplnění jeho posudku.

Soudkyně, která je také předsedkyní senátu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, svou komunikaci se znalcem přečetla. Vyplynulo z ní, že pouze požadovala doplnit přílohy k jeho posudku.

Zpravodaj Obrovský o soudu s Kotlebou (zdroj: ČT24)

Sabová pak námitku odmítla. Vzhledem k tomu, že Kotleba vůči jejímu rozhodnutí podal stížnost, bude o věci rozhodovat nejvyšší soud. „Až do rozhodnutí nejvyššího soudu není možné do hlavního líčení připustit nové důkazy nebo svědky,“ vysvětlil zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský. Soud nesmí ani vynést verdikt. Obhajoba navrhla další důkazy včetně výslechu nových svědků.

Soudkyně odročila líčení na 14. července, kdy už by o stížnosti mohlo být rozhodnuto. Kotleba namítl, že v tomto termínu zasedá parlament, jehož je poslancem, a proto se nebude moci zúčastnit. Zároveň odmítl líčení ve své nepřítomnosti, upozornil Obrovský. I s tím se soud bude muset vypořádat.

Symbolika

Prokuratura obžalovala Kotlebu za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř čtyřmi sty hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků. Každý byl na částku 1488 eur (39 600 korun).

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v extremistické symbolice, což potvrdil u soudu i znalec. „Číslice 14 odkazuje na výrok amerického pravicového teroristy a rasisty Davida Lanea,“ připomněl Obrovský s tím, že obsahoval 14 slov a vyzýval k zabezpečení budoucnosti pro bílé děti. Dvě osmičky odkazují na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, písmeno H je osmé v anglické abecedě.

„Prokurátor už dříve řekl, že cílem tohoto procesu je, aby veřejnost pochopila, že představitelé neonacistické scény spolu komunikují právě pomocí skrytých odkazů, protože nemohou používat všeobecně známé symboly jako hákové kříže,“ připomněl Obrovský.

Dar byl také předán v den výročí válečného Slovenského státu, k němuž se ĽSNS hlásí. Stát byl spojencem nacistického Německa.

Tvrdší kvalifikace

Sabová po zahájení procesu s Kotlebou dříve v tomto roce oznámila, že obžalobu bude možná posuzovat podle přísnějšího ustanovení trestního zákona, než navrhovala prokuratura. To by znamenalo, že Kotlebovi by v případě uznání viny hrozilo až osmileté vězení a přišel by o mandát poslance.

Kotleba se dříve u soudu bránil tím, že vyšetřovatel částku na šecích účelově rozdělil na číslice 14 a 88. Obžalobu v jeho případu projednává Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy a také extremistickými trestnými činy.