Syrská vláda nechala zabavit majetek Asadova bratrance, který má s prezidentem spory

Syrská vláda nařídila zabavení majetku prezidentova bratrance a jednoho z nejbohatších Syřanů Rámího Machlúfa. Podle dokumentu, do nějž měla možnost nahlédnout agentura Reuters, jde o preventivní opatření, které se týká také Machlúfovy manželky a dětí. Machlúf řídí mobilního operátora Syriatel a o víkendu oznámil, že mu úřady nařídily na funkci rezignovat. Podle Machlúfova tvrzení na něj syrské úřady zesilují tlak a pohrozily mu zatčením, pokud zisk firmy neodevzdá.

Dokument, z nějž cituje Reuters, má úterní datum a je podepsán ministrem financí. Uvádí se v něm, že jde o preventivní opatření, které má zaručit uhrazení dluhu syrskému telekomunikačnímu regulačnímu úřadu.

Machlúf v poslední době zveřejnil na Facebooku několik videí dokumentujících napětí mezí ním a prezidentem Bašárem Asadem. V tom posledním uvádí, že zhroucení firmy Syriatel by bylo pro syrskou ekonomiku „katastrofickou“ ranou.

Podle západních zdrojů, které citovala stanice al-Džazíra, patřil Machlúf donedávna k Asadovým nejbližším spolupracovníkům a významně se podílel na financování války. Podniká v telekomunikacích, nemovitostech, stavebnictví a také obchodu s ropou.

Machlúf na videu rovněž řekl, že úřady po Syriatelu požadují, „aby státu odevzdal 120 procent zisku“. V opačném případě měla firma přijít o licenci. Dříve podnikatel oznámil, že policie zatkla jeho zaměstnance a počínala si při tom „nelidským způsobem“. Od dubna bylo zdrženo 40 zaměstnanců Syriatelu a 19 pracovníků Machlúfovy charitativní nadace al-Bustán.

Spory začaly loni

Napětí mezi bratranci podle západních zdrojů trvá od loňska, kdy syrské úřady zabavily organizaci al-Bustán a nechaly rozpustit milice napojené na Machlúfa. V prosinci ministerstvo financí zmrazilo majetek několika podnikatelů za daňový únik a syrská média tehdy uvedla, že mezi nimi byl i Machlúf a jeho žena.

Machlúf zveřejnil první výpady proti režimu v dubnu. Tvrdil, že po něm úřady chtějí 185 milionů dolarů (4,6 miliardy korun) ze zisku Syriatelu. Machlúf tehdy požádal Asada o intervenci. Tvrdí také, že nyní úřady slibují, že propustí zadržené zaměstnance, pokud Machlúf zaplatí požadovanou částku a vzdá se funkce ředitele Syriatelu. „Ten, kdo si myslí, že takové podmínky přijmu, mne nezná,“ sděluje na videu Machlúf.