Japonská vláda opravuje okolí Fukušimy kvůli olympiádě. Staví Potěmkinovy vesnice, tvrdí místní

Horizont: Japonská vláda opravuje okolí Fukušimy kvůli olympiádě (zdroj: ČT24)

Japonská vláda kvůli rekonstrukci částečně ruší omezení pro vstup do Futaby, poslední uzavřené obce v okolí jaderné elektrárny Fukušima. Kdysi sedmitisícové město chátrá od roku 2011, kdy elektrárna po zemětřesení a následné tsunami havarovala. Od té doby zůstalo vylidněné, pobořené a zarostlé. Podle dodnes evakuovaných obyvatel na tom nic nezmění ani úsilí úřadů podobně zasažená města do olympijských her zrekonstruovat.

Vláda opuštěnou Futabu opravuje kvůli olympijským hrám. Ty předem avizovala jako událost, která přinese nový život do míst paralyzovaných fukušimskou katastrofou. Rekonstrukci těchto území chce přitom světu ukázat v odlesku olympijských plamenů.

„Od 26. března si bude pochodně s olympijským ohněm předávat z prefektury Fukušima až na olympijský stadion deset tisíc běžců,“ říká mluvčí letošní olympijské štafety Tadahiro Nomura. Tři týdny předtím, než s pochodní vyběhne první sportovec, ale někdejší obyvatel města sleduje, jak se rekonstrukce podle něj soustředí jen na průjezdní silnici, kudy štafeta poběží, a oblast kolem nádraží.

„I když se může zdát, že už je to za námi, zůstává tu mnoho míst, kde je situace stejná jako před devíti lety. Podle mě tu obnovu propagují neprávem. Jsou to jen plané řeči,“ tvrdí bývalý obyvatel Futaby Judži Onuma. Z hlediska zdejších obyvatel prý žádná rekonstrukce neproběhla.

Podle lidí, kteří tu do katastrofy žili, je rekonstrukce Fukušimy a okolí stavěním Potěmkinových vesnic. Své domovy sice budou moci navštívit, přespat tam ale nesmí. Jejich definitivní návrat vláda plánuje až na rok 2022. Pro mnoho z nich je ale už pozdě, za posledních devět let si vybudovali nový život jinde.