Třináctá penze ano, vyšší příspěvky na děti ne. Slovenský sociální balíček prošel jen částečně

Části slovenské vládní koalice se nepodařilo před sobotními parlamentními volbami prosadit ve sněmovně celý navrhovaný sociální balíček v hodnotě přes 800 milionů eur (více než 20 miliard korun) ročně. Vláda zároveň stáhla z parlamentu návrh na zrušení dálničních známek, obstrukce části poslanců dopoledne zase znemožnila jednat o zdvojnásobení přídavků na děti. Poslanci následně odhlasovali ukončení mimořádné schůze Národní rady. Některé opoziční či neparlamentní strany tvrdily, že sociálním balíčkem si koalice kupuje hlasy voličů.

Slovenská sněmovna už v úterý schválila zavedení 13. penze pro příjemce různých typů důchodů. Jednu penzi navíc by tak měly dostat v pětimilionové zemi asi 1,4 milionu obyvatel – v případě, že zákon podepíše prezidentka.

S iniciativou na zavedení dodatečné penze a na zdvojnásobení přídavků na děti přišla krátce před volbami nejsilnější vládní strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), jejíž popularita dlouhodobě klesá a už nyní nemá jistotu vítězství v nadcházejících volbách.

Koaliční Slovenská národná strana (SNS), která podle průzkumů po volbách možná vypadne ze sněmovny, zase prosazovala zrušení dálničních známek. Uspořádala kvůli tomu na sociální síti anketu, ve které se ale většina hlasujících postavila za zachování známek.

Kvůli opakované obstrukci značné části poslanců sněmovna nemohla dříve hlasovat o tom, zda návrh na jejich zrušení projedná ve zrychleném režimu; vláda premiéra Petera Pellegriniho nakonec tuto věc z jednání parlamentu stáhla. Další obstrukce poslanců pak zablokovala jednání o razantním zvýšení přídavků na děti. Poslanci následně schůzi ukončili, aniž o přídavcích rozhodli.

Středeční podobu mimořádné schůze naznačil už minulý týden protest skupinky nezařazených poslanců, kteří po dva dny blokovali řečnický pult v jednacím sále.

Podle některých opozičních a neparlamentních stran přišly Smer-SD a SNS s návrhy sociálních opatření těsně před volbami kvůli klesajícím preferencím. Sociální balíček odmítla podpořit třetí vládní strana Most-Híd, a to právě z důvodu blížících se parlamentních voleb.