Kyperská jednota v lahvích oleje. Půlka oliv vyrostla na severu, půlka na jihu

Horizont ČT24: Kyperská jednota v lahvích olivového oleje (zdroj: ČT24)

Spor o území ostrova Kypr se táhne skoro půl století. Proti rozdělení na dvě části, Kyperskou republiku a samozvanou Severokyperskou tureckou republiku, se postavili dva místní obyvatelé. Jeden je Turek a druhý Řek a začali společně podnikat ve výrobě olivového oleje.

Hasan je kyperský Turek, Alexandros kyperský Řek. Před třemi lety si založili společnou firmu na výrobu olivového oleje. Bohatou úrodu sklízejí v obou částech rozděleného Kypru.

„Coliveoil se snaží podporovat mírový proces na Kypru prostřednictvím produktu, na kterém se podílejí obě části ostrova, a tím je olivový olej,“ říká Alexandros Philippides.

Olivy
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Kypr se rozdělil v roce 1974. Jeho jižní cíp je pod kontrolou mezinárodně uznávané Kyperské republiky, která je šestnáct let součástí Evropské unie. Severní republiku s převážně tureckým obyvatelstvem uznává pouze Ankara. Obchodní partneři tak musí řešit množství překážek. Mají dva bankovní účty, dvě telefonní čísla i dvě adresy.

„Náš obchodní model funguje takto: Padesát procent našich oliv je z farem na severu, padesát procent je z těch na jihu. Je to poprvé za 40 až 50 let, co to někdo na Kypru uskutečnil,“ dodává Hasan Siber.

Spor o území Kypru
Zdroj: ČT24

Unijní legislativa možná olivy zase roztřídí

Firma na jihu kupuje olivy od té na druhé straně hranice. To otevírá cestu pro export dále do Evropy. Komplikací je, že plody ze severu nemůžou být označené na unijním trhu za organické. „Musí mít osvědčení a různé druhy dokumentace, aby byly považovány za produkty Evropské unie,“ vysvětluje Hasan administrativní peripetie.

Mírové rozhovory mezi kyperskou vládou a Ankarou jsou na bodu mrazu už tři roky. Hasan s Alexandrosem tak uvažují o změně obchodní strategie. Olivové oleje možná budou prodávat odděleně, aby alespoň ten z jižních hájů mohl jít na evropský trh jako organický.