Nabrat zásoby a domů. Posádka šanghajského letu nesměla v Bratislavě téměř vůbec vystoupit

Studio ČT24: Čínské letadlo vyzvedlo v Bratislavě zásoby (zdroj: ČT24)

Na bratislavské Štefánikovo letiště přiletělo čínské nákladní letadlo ze Šanghaje, které v souvislosti s epidemií nového koronaviru v Číně vyzvedlo zásilku zdravotnického materiálu. Slovenské úřady předem udělily dopravci povolení ke komerčnímu letu pod podmínkou, že posádka letadla na největším slovenském letišti s výjimkou splnění příslušných předpisů neopustí stroj. To se stalo a před sedmnáctou hodinou stroj odlétl zpět.

Boeing 747-400 přepravuje do Pekingu zdravotnický materiál, který shromáždilo konsorcium slovenských firem. Ty reagovaly na žádost svých obchodních partnerů v Číně, v oblastech nejvíce zasažených koronavirem.

„V zásilce by měl být milion masek a roušek, milion párů ochranných rukavic, 200 tisíc kusů kombinéz, 20 tisíc kusů ochranných brýlí nebo dva tisíce digitálních teploměrů. K tomu slovenské firmy ještě přidaly finanční dar ve výši 12 500 eur. Jsou to peníze, které mezi sebou vybrali zaměstnanci firem na pomoc svým čínským kolegům,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Zásilka není humanitární pomocí, čínská strana za materiál v hodnotě zhruba dvou milionů eur zaplatí.

Letadlo bylo pečlivě střeženo

Čínské letadlo bylo po celou dobu svého pobytu v Bratislavě přísně střeženo policií. Nedostal se k němu nikdo, kdo se přímo nepodílel na nakládce materiálu nebo technickém odbavení stroje. „Všichni zaměstnanci letiště, kteří přijdou do kontaktu s posádkou letadla, musí používat ochranné pomůcky,“ popsal Obrovský.

Čínský dopravce původně navrhoval, aby sedmičlenná posádka mohla povinnou bezpečnostní přestávku strávit v hotelu blízko letiště, to ovšem slovenské úřady odmítly. „Pouze pilot bude moci před odletem udělat zvenku vizuální kontrolu stroje a nákladu,“ upřesnil zpravodaj.

Nakládka čínského letadla v Bratislavě
Zdroj: ČT24/RTVS

Na vojenské letiště se letadlo nevešlo

Z vyjádření slovenského premiéra Petera Pellegriniho vyplynulo, že s ohledem na potřebnou délku přistávací dráhy a techniku nutnou k naložení nákladu nebylo možné nabídnout dopravci některé z vojenských letišť.

Mluvčí bratislavského letiště Veronika Ševčíková popřela informace některých slovenských médií, že čínské letadlo nezískalo souhlas k přistání na nedalekém vídeňském letišti.

Slovensko na rozdíl od jiných zemí nemá přímé pravidelné letecké spojení s Čínou. Řada světových leteckých společností lety do pevninské Číny kvůli epidemii již pozastavila. Česká vláda schválila zákaz přímých letů, který bude platit od 9. února do odvolání.