Slovenské vládní strany by už většinu dohromady nedaly, opozice ano, ukazuje průzkum

Nejpopulárnější stranou na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami zůstal vládní Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), na druhé místo se dostalo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplynulo to ze sondáže agentury Polis Slovakia pro list Pravda, který její výsledky zveřejnil na svém webu. Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo devět stran, hnutí a koalic. Stávající tříčlenná vládní koalice by většinu ve sněmovně neměla.

Preference Smeru-SD, který se již několik let potýká s poklesem popularity, dosáhly nyní 17,1 procenta. OĽaNO s podporou 12 procent odsunulo na třetí pozici krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS, 11,1 procenta). OĽaNO se dostalo na druhé místo v průzkumech poprvé od začátku kampaně.

Na dalších dvou místech skončily strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky s podporou deset procent a koalice neparlamentních stran Progresívne Slovensko/Spolu (9,1 procenta), která loni vyhrála na Slovensku eurovolby.

Za nimi v průzkumu, při kterém agentura na konci ledna oslovila přes 1100 respondentů starších 18 let, s odstupem skončila ne zcela ideologicky zakotvená opoziční strana Sme rodina (6,3 procenta).

Kolem pětiprocentní hranice je těsno

Těsně nad hranicí pěti procent, jejíž zdolání ve volbách 29. února bude pro jednotlivé strany podmínkou pro zisk křesel ve sněmovně, skončily hned tři politické subjekty.

Mezi nimi je neparlamentní Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a vládní Slovenská národná strana (SNS) s podporou shodně 5,5 procenta, jakož i opoziční strana Sloboda a Solidarita (SaS) s 5,2 procenta.

Těsně pod zmíněnou hranicí se umístily další dvě strany. Kromě vládní formace Most-Híd, která zastupuje i početnou maďarskou menšinu v zemi, jde také o stranu Dobrá voľba, již loni v létě založil nestraník Tomáš Drucker, exministr zdravotnictví a vnitra ve dvou posledních vládách vedených Smerem-SD.

Vládní strany by většinu neměly, opozice nyní ano

Současná vládní koalice by podle výsledků průzkumu vládu nesložila. Most-Híd zůstává mimo parlament a Smer-SD se SNS by dohromady měly pouze 41 parlamentních mandátů. Pro většinu je přitom v 150členném parlamentu třeba 75 mandátů. 

Široká koalice, v níž by se seskupily opoziční strany, naopak šanci má. OĽaNO, Za ľudí, PS/Spolu, KDH a SaS by měly dohromady 77 hlasů. Pokud by tyto strany vzaly „do party“ i hnutí Sme rodina, koalici by do ústavní většiny v parlamentu chyběl jediný hlas, dodává Pravda.sk.