Syrská vláda ukrojila část povstaleckého Idlibu. Vyvolala další exodus uprchlíků

Syrská armáda pokračuje v rychlé ofenzivě proti povstalcům v provincii Idlib na severu země, píše Al-Džazíra. Bombarduje s pomocí ruského letectva především oblasti sousedící s městem Maara an-Numán, které dobyla na konci ledna. Podle Reuters je cílem ofenzivy dostat pod kontrolu hlavní silnici z velkých jihosyrských měst včetně Damašku do Aleppa na severu. Ofenziva vyvolala novou uprchlickou vlnu, podle OSN do ní každý den přibývá 6500 dětí.

Proti vládním jednotkám v sobotu večer zaútočili islamisté ze skupiny Tahrír aš-Šám. Nedaleko Aleppa k nim vyslali dva vozy naplněné výbušninami se sebevražednými atentátníky a pokusili se otevřít nový úsek fronty.

Státní tisková agentura SANA oznámila, že se vozy podařilo zničit, než dosáhly cíle. Dodala také, že přes frontu u Aleppa létají oběma směry rakety a dělostřelecká palba.

Rozložení sil v Sýrii – leden 2020
Zdroj: ČT24

Idlib je poslední provincií v Sýrii, kterou mají pod kontrolou protivládní povstalci. Část z nich se hlásí k radikálně náboženským uskupením. Do provincie se přesunuli mnozí bojovníci z jiných částí Sýrie, než je vládní vojska s pomocí Ruska a Íránu dobyla.

Režim prezidenta Bašára Asada zahájil ofenzivu proti Idlibu na konci roku 2019. OSN ve středu upozornila, že od prosince je kvůli tomu na útěku 390 tisíc obyvatel. Mnozí míří k hranicím s Tureckem. To už hostí na tři miliony syrských uprchlíků.