Koronavirus už je v Evropě. První dva nakažené hlásí Francie

Francie zaznamenala dva případy nákazy novým čínským koronavirem. Jde o vůbec první pacienty v Evropě. S odkazem na francouzské ministerstvo zdravotnictví to píší agentury. Podle ministerstva zdravotnictví, které informaci potvrdilo, se zřejmě budou objevovat i další případy. V Číně už koronaviru podlehlo 26 lidí, skoro devět set lidí je nemocných.

První nakažený se podle úřadů léčí v okolí Paříže, druhý v nemocnici v Bordeaux na jihozápadě země. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová zdůraznila, že úřady udělají vše pro to, aby zabránily dalšímu šíření nemoci.

Většina ze zatím asi 830 potvrzených nakažených lidí se objevila v několika čínských provinciích. Peking se snaží zabránit šíření viru uzavíráním měst včetně Wu-chanu, který je ohniskem nákazy. Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům do těchto měst necestovat. V celé zemi pak doporučuje zvýšenou hygienu.

Kvůli preventivním opatřením padly plány stamilionů Číňanů oslavit lunární Nový rok s příbuznými. Jde o největší svátek roku, kdy lidé v Číně vyrážejí na poutě na prostranstvích před chrámy, sledují ohňostroje a sjíždějí se na rodinné sešlosti a hostiny.

Několik případů onemocnění se již dříve objevilo mimo Čínu. Dva nakažené potvrdilo Japonsko, další případy byly hlášeny z Jižní Koreje, Thajska, Vietnamu a dokonce i ze Spojených států a ze Saúdské Arábie.

Některé země, včetně Itálie, Velká Británie či Srbska, zavedly na letištích oddělené prostory pro pasažéry cestující z postižených oblastí. Ve Spojeném království se při kontrolách několika vytipovaných osob zatím onemocnění novým koronavirem nepotvrdilo. Místní úřady se však obávají, že se virus v zemi pravděpodobně brzy objeví.

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním. Jeho původ zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale koronavirus zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. Lék zatím není, už na něm ale pracují američtí biochemici.

WHO zatím nevyhlásila globální nouzi. „Ještě jsme nedospěli do situace, kdy by bylo nutné vyhlásit mezinárodní zdravotní nouzi. Ale pozor, neznamená to, že by nešlo o mimořádný stav. V Číně stav nouze je a situace je vážná,“ konstatoval mluvčí WHO Christian Lindmeier.