Královna svolala krizovou schůzku. O budoucnosti Harryho a Meghan bude jednat nejužší rodina

Nejužší část britské královské rodiny se v pondělí sejde v sídle královny Alžběty II. v anglickém Sandringhamu, aby tam projednala záměr prince Harryho a jeho manželky Meghan vzdát se reprezentačních rolí a stát se finančně nezávislými. Krizové schůzky, jak o ní britská média informují, se zúčastní vedle královny a prince Harryho také jeho bratr princ William a otec, korunní princ Charles. Meghan se bude jednání účastnit jen po telefonu, protože okamžitě po oznámení, které vyvolalo v Británii nevídaný poprask, odjela do Kanady.

Harry s Meghan ve středu na sociálních sítích nečekaně oznámili, že do budoucna nechtějí vystupovat jako „přední“ členové královské rodiny, že plánují dělit svůj čas mezi Británii a Severní Ameriku a že hodlají být finančně nezávislí.

Tímto prohlášením ale zaskočili královskou rodinu a rozpoutali bouři na mediální scéně. Podle zdrojů médií v královském paláci se královna, princ Charles a princ William dozvěděli o chystaném kroku Harryho a Meghan jen deset minut předem a neměli možnost věc nijak ovlivnit a projednat. Královská rodina se teď urychleně snaží najít model budoucích vztahů s Harrym a jeho ženou.

Princ Harry, vévoda ze Sussexu, je nyní šestým v pořadí následnictví na britský trůn a společně s rodinou svého bratra Williama dosud patřil mezi nejviditelnější a nejoblíbenější členy dynastie Windsorů.

O chladných vztazích mezi princi a jejich manželkami informovala britská média několik měsíců
Zdroj: Chris Radburn/Reuters

Podle korespondenta BBC Jonnyho Dymonda, který se věnuje zpravodajství z královské rodiny, se od pondělní schůzky očekává, že se stane prvním krokem v určení nových vztahů Harryho a Meghan vůči královské rodině. Královna si podle Dymonda přeje najít řešení v řádu několika málo dní, i když v cestě stojí složité problémy.

Předpokládá se, že Harry a Meghan, kteří se nyní věnují pouze charitativní činnosti, budou muset své případné výdělky mimo Velkou Británii danit. Buckinghamský palác chce podle BBC také zpřísnit protokol, aby zabránil tomu, že Harry s Meghan budou finančně těžit ze svého statusu členů královské rodiny.

Dymond nevylučuje, že na pondělní schůzku navážou další setkání, na kterých bude rodina situaci dál řešit. Vyjasnit se také musí budoucí povinnosti Harryho a Meghan v královské rodině a také Harryho možnosti čerpat peníze z fondů královské rodiny.

Jakákoli dohoda, která vznikne, musí být dostatečně pevná a funkční a do budoucna se zřejmě stane vzorem pro další členy královské rodiny, kteří by se rozhodli změnit své dosavadní postavení. Zatím není jasné, zda bude do finální podoby dohody zasahovat britská vláda, či vlády zemí Commonwealthu.

Princové William a Harry veřejně potvrdili, že se každý vydal jinou cestou
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Vlna Megxit neopadá

Rozhodnutí vévody a vévodkyně ze Sussexu, stejně jako způsob, jakým o něm informovali, je neustále jedním z hlavních témat britských médií. Ta odchod páru z rodiny označují slovní hříčkou „Megxit“.

Nedělník The Sunday Times uvedl, že William je z rozluky se svým bratrem smutný. „Po celý náš život jsem držel bratra kolem ramen, ale už dál nemohu. Jsme teď každý sám za sebe,“ citoval nedělník Williamova slova, která řekl svému příteli. „Vše, co nyní můžeme dělat, a co já můžu dělat, je zkusit je podpořit a doufat, že opět přijde doba, kdy budeme mluvit jedním hlasem,“ dodal podle The Sunday Times princ William.

Podle médií se cesty obou bratrů začaly vydávat jiným směrem, když William Harrymu poradil, aby Meghan nejdřív pořádně poznal, než se s ní ožení.

Dalším tématem britských nedělníků a internetových serverů je video, na kterém princ Harry během loňské premiéry filmu Lví král žádá šéfa společnosti Disney o práci pro svou manželku.