Byl slyšet děsivý zvuk, letadlo se ve vzduchu třáslo. Dvanáct mrtvých po pádu Fokkeru 100 v Kazachstánu

Události: Dvanáct mrtvých po pádu letadla v Kazachstánu (zdroj: ČT24)

Dvanáct mrtvých potvrdily kazašské úřady poté, co se u letiště Almaty zřítilo letadlo místních aerolinek s 98 lidmi na palubě. Původní čísla hovořila o patnácti obětech. Stroj při vzletu neudržel výšku a narazil do dvoupodlažní budovy. Při havárii se nejméně 66 lidí zranilo, z nichž padesát záchranáři odvezli do nemocnice. Podle radnice jsou dvě desítky z nich ve vážném stavu.

Původně úřady uváděly, že při havárii zahynulo nejméně patnáct lidí. Vyšší číslo bylo důsledkem zmatku na místě dopadu, vysvětluje mluvčí záchranářů. „Přesné údaje o počtu obětí a přeživších budou oznámeny po ukončení záchranné akce,“ přislíbilo ministerstvo vnitra. Doplnilo také, že mezi mrtvými je podle předběžných informací šest dětí. Na místě zasahovala skoro tisícovka záchranářů a desítky sanitek.

Hned na místě zemřel kapitán stroje a dalších sedm lidí, další podlehli svým zraněním později během převozu nebo v nemocnici. Mezi oběťmi je také generál a novinářka. Ve zničeném domě podle dostupných informací nezahynul nikdo, protože byl prázdný.

Letoun nízkonákladové společnosti Bek Air na lince z kazašského největšího města Almaty do hlavního města Nur-Sultan při vzletu ztratil výšku, prorazil betonové ohrazení a narazil do dvoupodlažní budovy, uvedl dříve výbor pro civilní letectví, spadající pod kazašské ministerstvo dopravy.

Podle Reuters se stroj při nehodě roztrhl na dvě části. Příčiny havárie má objasnit komise v čele s předsedou vlády. „Našli jsme na ranveji dvě stopy od ocasu letadla ve vzdálenosti 300 až 400 metrů od sebe. To znamená, že se letoun při startu dvakrát dotkl dráhy,“ popsal jedno z prvních zjištění vyšetřování kazašský vicepremiér Roman Skljar.

Přeživší pádu líčí, že ve vzduchu se stroj naklonil, slyšet byl také „děsivý zvuk“, než letadlo začalo ztrácet výšku. „Všechno se odehrálo jako ve filmu. Křik, řev, lidé brečeli,“ popsala pro Reuters jedna z pasažérek.

Maral Ermanová, další z přeživších, hovoří o tom, že se letoun ve vzduchu třásl. Dopad byl nejprve cítit jako přistání, ale pak došlo k nárazu. „Na palubě nepanoval chaos, nikdo nekřičel,“ doplňuje pro BBC Ermanová.

Havarované letadlo
Zdroj: Pavel Mikheyev/Reuters

Na palubě stroje bylo podle letiště pět členů posádky a 93 cestujících. Stroj typu Fokker 100 po sedmé hodině místního času (dvě hodiny po půlnoci středoevropského) zmizel z obrazovek radarů a zřítil se za hranicemi letiště. Podle reportéra agentury Reuters byla v oblasti letiště hustá mlha.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev již vyjádřil soustrast pozůstalým a přislíbil pomoc i přísné potrestání viníků katastrofy. Ministerstvo vnitra prošetřuje možná provinění proti bezpečnostním a letovým pravidlům. Prezident také vyhlásil na 28. prosince státní smutek.

Kazašské úřady až do objasnění katastrofy pozastavily lety aerolinek Bek Air i letadel typu Fokker 100, napsala agentura Interfax. Výrobce letounů Fokker podle AP v roce 1996 zkrachoval a zmíněný typ letounu se přestal vyrábět následující rok. Stroj, který v pátek havaroval, naposledy dostal osvědčení o způsobilosti v květnu 2019.