EU je připravena k obchodní dohodě s Británií, reagoval Michel. Trump slibuje Londýnu lepší „deal“

Evropská unie je připravena dojednat s Velkou Británií dohodu o volném obchodu. V reakci na výsledek britských parlamentních voleb to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel.  Americký prezident Donald Trump slíbil Johnsonovi „obrovskou novou obchodní dohodu“. Britskému premiérovi poblahopřála i německá kancléřka Angela Merkelová.

Šéf Evropské rady Charles Michel podle agentury Reuters očekává, že britský parlament co nejrychleji schválí brexitovou dohodu, kterou Johnson domluvil s Bruselem.

„Očekáváme hlasování v britském parlamentu co nejdříve. Je důležité, aby co nejdříve bylo jasno,“ řekl Michel po příjezdu na závěrečný den dvoudenního summitu EU. „My jsme připraveni,“ poznamenal k rozhovorům o obchodní dohodě s Londýnem.

Po brexitu vstoupí Británie do takzvaného přechodného období, během kterého bude s Bruselem jednat o budoucích vztazích s EU. Podle současných plánů by tato fáze měla trvat do konce příštího roku. Z Bruselu ale již zazněly hlasy, že 11 měsíců na tak složité jednání stačit nebude.

Trump: Oslavuj, Borisi!

Americký prezident Donald Trump pogratuloval Johnsonovi na Twitteru. Dodal, že po očekávaném odchodu Británie z Evropské unie budou moci Londýn s Washingtonem uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

„Gratulace Borisu Johnsonovi ke skvělému VÍTĚZSTVÍ!“ napsal Trump. „Británie a Spojené státy nyní po BREXITU budou moci uzavřít obrovskou novou obchodní dohodu. Ta dohoda má potenciál stát se vůbec tou největší a nejlukrativnější než jakákoli dohoda, která by mohla být s EU. Oslavuj, Borisi!“ dodal americký prezident.

Šéf Bílého domu, který v minulosti Johnsonovi opakovaně vyjádřil podporu, ještě v noci na Twitteru napsal, že ve Spojeném království to vypadá na velké vítězství pro premiéra.

Na výsledky už reagovala i německá kancléřka Angela Merkelová. „Srdečně blahopřeji Borisi Johnsonovi k tomuto jasnému vítězství. Těším se na naši další spolupráci v zájmu přátelství a úzkého partnerství našich zemí,“ zveřejnil na Twitteru její prohlášení vládní mluvčí.

Kreml nevěří, že výsledek voleb zlepší vzájemné vztahy

Ruský prezident Vladimir Putin pochybuje, že by se po volbách  zlepšily vztahy mezi Moskvou a Londýnem. Uvedl to podle agentury AFP mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Vždy doufáme, že politické síly, které vyhrají volby v kterékoli zemi, zvolí dialog a soustředí se na budování dobrých vztahů s naší zemí. Ale co se týče konzervativců, nevím, do jaké míry jsou taková očekávání přiměřená,“ dodal Peskov.

Vztahy mezi Velkou Británií a Ruskem ochladly, když byl loni v březnu v Salisbury na jihu Anglie otráven bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Oba byli několik týdnů v kritickém stavu, ale nakonec se zotavili. Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle tehdejší premiérky Theresy Mayové operaci schválila nejvyšší místa ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě opakovaně odmítla.