Novozélandská policie chystá převoz těl obětí sopečného výbuchu. Úřady potvrdily osm mrtvých

Výbuch sopky na Novém Zélandu (zdroj: ČT24)

Novozélandská policie se v pátek ráno pokusí z ostrůvku White Island odvézt těla lidí, kteří zemřeli při pondělní erupci tamní sopky. Podle seismologů ale nadále hrozí další erupce. Počet potvrzených obětí stoupl na osm poté, co v nemocnici zemřeli další dva zranění. Několik lidí se stále pohřešuje. Úřady předpokládají, že zřejmě nepřežili.

Novozélandská policie identifikovala místa na ostrově, kde leží šest obětí, jejich vyzvednutí je pro ni teď prvořadý úkol. Pokusí se najít i další pravděpodobné mrtvé, k pátrání bude mít ale výsadek jen velmi omezené možnosti.

„Teď je místo zamořené jedovatými plyny a riziko další erupce příliš vysoké. To musíme brát v úvahu, pokud tam pošleme naše lidi,“ vysvětluje novozélandský ministr policie Stuart Nash. Policie nicméně veřejnost ujistila, že udělá vše pro to, aby všichni mrtví byli nalezeni a předáni rodinám.

V plánu má vyslat na ostrov u pobřeží Nového Zélandu osmičlenný tým, jehož úkolem bude těla kvůli sopečné aktivitě co nejrychleji odvézt. Podle zprávy monitorovacího systému GeoNet totiž hrozí až šedesátiprocentní riziko, že během 24 hodin nastane další erupce.

Páteční plán je už ale několikátý pokus záchranářů se na ostrov White Island dostat. Několik předchozích totiž museli kvůli nebezpečným a nepředvídatelným podmínkám odložit. 

Po pondělní erupci úřady uvedly, že na ostrově zůstalo osm lidí a jsou patrně mrtví. Ve středu ale novozélandská policie zveřejnila seznam devíti oficiálně pohřešovaných; sedm z nich je z Austrálie a dva z Nového Zélandu. Rozdíl v počtech ale policie nevysvětlila.  

Novozélandská policie chystá převoz těl obětí sopečného výbuchu (zdroj: ČT24)

Ostrov byl neobydlený, při výbuchu na něm bylo téměř 50 turistů

V době erupce, která začala v pondělí kolem druhé hodiny odpoledne místního času (ve dvě hodiny ráno našeho času) bylo na ostrůvku 47 lidí. White Island je sice trvale neobydlený, jde ale o turisty velmi oblíbené místo. Dvacet čtyři lidí z osob na ostrově byli Australané, devět Američané, pět Novozélanďané, čtyři Němci, dva Číňani, dva Briti a jeden Malajsijec.

Těla pěti obětí, která byla nalezena v pondělí, byla převezena do Aucklandu k soudní pitvě. První identifikovanou obětí se stal Hayden Marshall-Inman, který na ostrůvek ležící severně od pobřeží Nového Zélandu jezdil několik let jako turistický průvodce.

Policie kvůli úmrtím zahájila vyšetřování. Seismologové totiž ještě před výbuchem zvýšili v oblasti stupeň varování, objevily se tak otázky, proč byli turisté na ostrov vpuštěni. Úřady mají podezření, že mohla být porušena bezpečnostní opatření.