Na Filipíny udeřil tajfun Kammuri. Letiště v Manile přeruší provoz

Na východní pobřeží středních Filipín udeřil silný tajfun Kammuri. Z nejvíce ohrožených oblastí místní úřady evakuovaly již na 200 tisíc lidí, napsal server BBC. Bouři doprovázejí intenzivní srážky, vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině dosahuje v nárazech až 240 kilometrů za hodinu. Vedení mezinárodního letiště v Manile oznámilo, že v úterý na dvanáct hodin zcela přeruší letecký provoz. Živel také částečně narušil Hry jihovýchodní Asie, které na souostroví začaly v sobotu.

V oblasti Bicol, která pocítila dopady tajfunu jako první, preventivně opustilo své domovy téměř 70 tisíc lidí. Bicol se nachází na jihovýchodě největšího a nejlidnatějšího filipínského ostrova Luzon. Bouře se má podle meteorologů v příštích hodinách přehnat kolem filipínské metropole Manily, která má 13 milionů obyvatel. V několika provinciích zůstanou v úterý zavřené školy.

Někteří lidé ze zasažených regionů se však rozhodli zůstat doma. „Vítr kvílí. Trhá střechy, jednu jsem viděla letět,“ řekla agentuře AFP obyvatelka. „Rozhodli jsme se ale zůstat, protože náš dům je dvoupatrový a je z betonu. Doufejme, že bouři vydrží,“ dodala.

Od úterních 11:00 do 23:00 místního času (4:00 až 16:00 našeho času) bude na mezinárodním letišti v Manile přerušen provoz. „Letecké společnosti a (letištní) úřady se rozhodly letiště uzavřít,“ sdělil novinářům ředitel letiště Ed Montreal. Z pražského letiště Václava Havla nelétá do Manily žádný přímý spoj.

Meteorologové varovali před záplavami i sesuvy půdy

„Doufáme, že tajfun nezpůsobí žádné škody, ale vzhledem k jeho síle bude těžké se jim vyhnout,“ řekl agentuře AFP mluvčí národního úřadu pro řešení katastrof Mark Timbal. Meteorologický ústav varoval mimo jiné před záplavami, sesuvy půdy a vlnami, které mohou na pobřeží dosahovat až tří metrů.

Živel narušil program 30. ročníku Her jihovýchodní Asie, kterých se má zúčastnit téměř devět tisíc atletů a dalších členů výprav. Organizátoři již kvůli nepřízni počasí zrušili kanoistické a windsurfařské závody. Nepředpokládají však, že by prodlužovali hry, jejichž konec je plánován na 11. prosince.

Filipíny každoročně zasáhne asi dvacítka tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Nejničivější byl tajfun Haiyan, který si v listopadu 2013 vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných.