Bývalý komunista a žena označující levici za dobytek. Noví polští ústavní soudci budí emoce

V Polsku vyvolala rozruch volba nových členů ústavního soudu. Vládní konzervativci prosadili do klíčového justičního orgánu profesorku práva a zarytou odpůrkyni sexuálních menšin Krystynu Pawlowiczovou, která má na kontě řadu urážlivých výroků. Dalším ústavním soudcem se stal bývalý komunistický prokurátor Stanislaw Piotrowicz. Oba byli donedávna zákonodárci za vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Čtvrteční hlasování o obou kandidátech do ústavního soudu provázela bouřlivá atmosféra. Při představování Pawlowiczové opoziční poslanci křičeli „Hanba!“. Když si měli vyslechnout životopis Piotrowicze, volali „Pryč s komouši!“.

V Sejmu však má i po posledních volbách pohodlnou většinu vláda PiS, která dvojici i přes odpor opozice do justičního orgánu prosadila.

„Když se aktivně činní politici stanou ústavními soudci, sníží se věrohodnost tohoto soudu do takové míry, že není považován za justiční orgán, ale za třetí komoru parlamentu,“ varoval mluvčí soudcovského sdružení Iustitia Bartlomiej Przymusiński.

Ostrá slova

Představitelka radikálního křídla PiS Pawlowiczová je v Polsku známá ostrými výpady proti politickým oponentům. „Tvrdí, že se cítí být ženou. Ale má ksicht boxera. Tím, že se nažere hormonů a udělá si operaci, se ženskou nestane,“ řekla v minulosti Pawlowiczová o první polské transsexuální poslankyni Anně Grodzké.

„Krásné Polsko, to je ještě normální země. Když lidé vidí dva chlapy s kočárkem, vědí, že to jsou zloději kovů,“ prohlásila také tato zarytá odpůrkyně sexuálních menšin.

Levicové poslance nazvala „dobytkem“, německou kancléřku Angelu Merkelovou kvůli její migrační politice obvinila z islamizace Evropy. Často také útočí na Evropskou unii.

Muž, který stojí za kritizovanou soudní reformou

Dalším novým členem polského ústavního soudu se po složení slibu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy stane rovněž bývalý prokurátor Piotrowicz, který koncem 70. let minulého století vstoupil do polské komunistické strany (PZPR). PiS přitom tvrdí, že se snaží očistit veřejný život od pozůstatků komunistického režimu.

Agentura DPA připomíná, že Piotrowicz stojí společně s ministrem spravedlnosti a generálním prokurátorem Zbigniewem Ziobrem za spornou reformou justice, do níž se PiS pustilo po nástupu k moci před čtyřmi lety.

Právě ústavní soud byl první institucí, které se změny dotkly. Evropská komise vede kvůli justiční reformě s polskou vládou několik soudních pří, jelikož se obává narušení soudcovské nezávislosti a principů právního státu.

Piotrowicz minulý měsíc za PiS neúspěšně kandidoval ve volbách do dolní komory parlamentu, kde strávil osm uplynulých let.