Předvolební sliby PiS někdo zaplatí, píší polská média. Opozice si podle nich za porážku může sama

Za pokračování velkorysé sociální politiky, jak v předvolební kampani slíbila polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), bude muset někdo zaplatit. Po nedělním volebním vítězství národně-konzervativní formace se na tom shodují polští komentátoři. Opozice si za volební porážku podle některých z nich může sama, protože Polákům nedokázala nabídnout vlastní vizi státu, který nyní kontroluje vládnoucí strana.

„PiS vyhrála volby díky obdarovávání Poláků, ale jde o vítězství na dluh,“ napsal internetový portál onet.pl. „Ačkoliv ještě zaznívají tóny spotřebního festivalu, za rohem číhá půst,“ píše deník Rzeczpospolita, podle kterého se blíží šok, který bude o to bolestnější, že PiS v uplynulých čtyřech letech přiživovalo chuť utrácet heslem „proč by to nebylo možné?“.

Až přijde období půstu, strana nebude riskovat drastickou odtučňovací kúru a nebude brát to, co lidem dala, protože propad spotřeby by dál prohloubil zpomalování ekonomiky, tvrdí Rzeczpospolita.

Vláda vsadí raději na zvyšování deficitu, ale bude muset hledat i dodatečné příjmy a sáhne hlouběji do kapes daňových poplatníků, zejména těch z vyšší střední třídy. „V dalších letech se nevyhneme zvyšování daní,“ shoduje se s listem Rzeczpospolita onet.pl.

Voliči jsou proti aférám PiS „naimpregnovaní“

„PiS nezaspala ani jeden den kampaně – udávala její tón a důsledně si nedělala těžkou hlavu ze svých afér,“ píše Rzeczpospolita. „Ani závažné skandály nedokázaly připravit PiS o vítězství,“ podotýká Rzeczpospolita. Podle listu Dziennik-Gazeta Prawna jsou polští voliči „naimpregnovaní proti aférám vládnoucí strany“ z velké části díky tomu, že se polské ekonomice daří.

„Ukázalo se, že Právem a spravedlností prosazovaný přístup k sociální solidaritě, jeho vize polské identity a odmítání některých prvků liberální demokracie ve prospěch posílení národního státu představují pro mnoho Poláků stále atraktivní nabídku,“ uvádí Rzeczpospolita.

Opozici se nepodařilo Poláky přesvědčit, že má program

„Občanské koalici (KO) se nepovedlo prorazit s vlastními nápady ohledně budoucnosti Polska, nepovedlo se jí ovládnout kampaň,“ píše Rzeczpospolita.

Podle Dzienniku-Gazety Prawné zejména po prohraných volbách do Evropského parlamentu z letošního května nedokázala Poláky přesvědčit, že ačkoliv vládnoucí strana tvrdí opak, volební program má. V kampani před současnými volbami se jí ale nepodařilo lidem o svých plánech povědět.

„Splnily se všechny špatné scénáře, PiS volby vyhrála a je faktem, že to nebyl vyrovnaný souboj, protože strana využívala všechny státní instituce,“ konstatoval už v neděli večer šéfredaktor liberálního deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Dá se podle něho očekávat, že PiS bude pokračovat ve své politice – útočit na nezávislá média, bude si dál podřizovat justici, nějak zaútočí na univerzity.

Analytik: Opozice by mohla mít šanci v prezidentských volbách

Také podle Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky Poláci ocenili sociální politiku PiS, s čímž souvisí i vyšší volební účast. „Řada lidí a voličů měla důvod jít hlasovat a dát PiS hlas. Byla vysoká motivace podpořit nynější vládu vzhledem k tomu, že chtěli zachování nebo rozšíření realizovaného programu,“ uvedl Dostál.

V případě výsledku nejsilnější opoziční, liberální a proevropské KO Dostál upozornil na to, že se zdá sice lepší než před čtyřmi lety, nesmí se ale zapomínat na to, že jde o spojení Občanské platformy a strany Moderní. „Když se výsledky sečtou, není to nějaký posun,“ uvedl. KO podle něj nedokázala oslovit nové voliče.

Už příští rok Polsko čekají prezidentské volby, nynější hlavou státu je Andrzej Duda podporovaný PiS. Budou důležité, protože, jak Dostál upozornil, prezident může vetovat zákony a k přehlasování je v Sejmu nutná třípětinová většina, kterou PiS nemá a mít nebude. V prezidentském klání mohou být síly podle Dostála vyrovnané a opoziční kandidát by mohl mít poměrně slušnou šanci.

České reakce: PiS má silný mandát, ale také autoritářské tendence

Podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka patrně pomohly dosavadní vládní straně sociální programy. Podle lídra opoziční ODS Petra Fialy výsledky včetně vysoké účasti potvrzují silný mandát pro PiS. Šéf SPD Tomio Okamura mluví o potvrzení toho, že Poláci dávají přednost důslednému obhajování národních zájmů své země.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný soudí, že stranu PiS nečeká nic snadného, protože polská společnost je rozdělená. Lídr STAN Vít Rakušan vnímá vládu PiS jako problematickou hlavně kvůli autoritářským tendencím, například ve vztahu k soudcům, narážel na reformu justce, kvůli níž se Varšava dostala do sporu s EU.

Prezident Miloš Zeman pogratuloval předsedovi PiS Kaczyńskému k přesvědčivému vítězství. Úspěch PiS je podle Zemana důkazem dobrých výsledků polské vlády i důvěry polského národa.

Události ČT: Šéf PiS Kaczyński htěl výraznější vítězství (zdroj: ČT24)