Projekt sirotčince v Sýrii byl nesmyslný a měl být až posledním řešením, zní od humanitárních organizací

90′ ČT24 o pomoci sirotkům v Sýrii (zdroj: ČT24)

Za nesmyslný považuje ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek plán na vybudování sirotčince v Sýrii. Také ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba míní, že sirotčinec by měl být až úplně posledním řešením. Řekli to v pořadu 90′ ČT24. S nápadem na vznik zařízení přišel premiér Andrej Babiš (ANO). Teď oznámil, že se projekt neuskuteční, protože syrská strana nesouhlasila s českým návrhem.

O krachu plánu informoval s odvoláním na vyjádření premiéra týdeník Respekt. Podle Babiše syrská strana nesouhlasila s českou představou, jak má centrum vypadat, a předložila vlastní návrh.

Premiér iniciativou reagoval na výzvu europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby Česko přijalo 50 syrských sirotků. Babiš chtěl podle svých slov také dokázat, že Česká republika zemi sužované válkou pomáhá, ačkoliv odmítla takzvané migrační kvóty.

Gomba: Jedno centrum Sýrii nezachrání

Šéfka české pobočky UNICEF Gomba považuje pomáhat v místě problémů za správné. „Nicméně když se podíváme na ten projekt, aspoň na to, co se o něm psalo v médiích, tak centrum pro pětatřicet nebo sto dětí rozhodně Sýrii nezachrání. Právě teď v Sýrii žije 2,6 milionu dětí, které přišly o střechu nad hlavou, které jsou vysídlené a které opravdu akutně potřebují pomoc,“ podotkla Gomba.

„Za UNICEF  vždycky dáváme přednost rodinnému řešení, umístění dětí u příbuzných nebo i v rámci komunity,“ dodala. „Takže stavba nějakých budov, kde budou sirotci umístěni, by měla být až tím úplně posledním řešením.“

Rozumek připomněl, že Babiš přišel se svým návrhem v reakci na vyjádření Šojdrové, podle které mělo Česko pomoct syrským dětem v Řecku. Premiérův plán proto podle něj tuto situaci neřešil, protože Evropa uprchlíky do Sýrie nevrací. 

„Pokud by se mělo vrátit nezletilé dítě bez doprovodu, tak se musí jednat o zvláštní záruky. Přijetí dítěte v zemi původu je velmi složité i v mnohem bezpečnějších zemích. Takže z tohoto pohledu byl ten projekt podle mého názoru od počátku odsouzen k nezdaru a vůbec mě nepřekvapuje, že to tak dopadá,“ konstatoval Rozumek.

Šojdrová: Měli bychom v Sýrii pomoct jinou formou

Europoslakyni Šojdrovou konec projektu „do jisté míry překvapil, protože pan premiér o tom mluvil jako o jasné věci a chtěl tím oponovat návrhu, abychom přijali děti“, řekla s tím, že ale s premiérem nebyla v konfliktu.

„Já jsem souhlasila, že je potřeba dětem v Sýrii pomoci, a slibovala jsem si od toho, že alespoň toto by byl výsledek naší debaty, (tedy) že by se o to pan premiér osobně zasadil. Takže mně osobně je velmi líto, že se od projektu ustupuje. Myslím, že by se to nemělo vzdávat a (že by se mělo) pomoci v Sýrii třeba jinou formou,“ dodala Šojdrová.

Celý záznam pořadu 90′ ČT24 k tématu pomoci sirotkům v Sýrii je k dispozici ve videu v úvodu článku.