Po Stuttgartu nově jezdí „šalina“ pojmenovaná Brno

Po kolejích v německém Stuttgartu jezdí od středy tramvaj s názvem Brünn, tedy Brno. Obě města totiž slaví v letošním roce třicáté výročí vzájemné spolupráce. Podle brněnského radního pro oblast kultury Marka Fišera (Piráti) je to jedna z nejintenzivnějších spoluprací, které město má.

Tramvaj s brněnským znakem a nápisem Brünn pokřtila ve Stuttgartu primátorka Markéta Vaňková (ODS). Tu na návštěvě doprovází další zastupitelé Brna.

„V rámci třiceti let naší spolupráce, která je jednou z nejintenzivnějších, ode dneška jezdí po Stuttgartu šalina s názvem Brünn. V nedalekém městě jsme také otevřeli putovní výstavu o vile Tugendhat,“ uvedl pro Českou televizi radní Fišer. 

Na oplátku po Brně jezdí už deset let tramvaj Stuttgart a v roce 2012 byla na hladinu Brněnské přehrady spuštěná také loď se stejným názvem.

Brno a Stuttgart uzavřelo partnerskou dohodu 4. prosince 1989. Podepsali ji tehdejší primátoři obou měst Josef Pernica a Manfred Rommel. „Tehdy to znamenalo symbolické propojení východu se západem,“ doplnil Fišer.