Bercow zamítl vládní návrh hlasování o brexitové dohodě

Předseda Dolní komory britského parlamentu John Bercow odmítl návrh vlády, aby poslanci hlasovali o nové brexitové dohodě. Tu premiér Boris Johnson dojednal ve čtvrtek s Evropskou unií. Podle šéfa sněmovny ji nemůže předložit ke schválení, protože poslanci o ní už jednali v sobotu. Tehdy rozhodli, že schvalování dohody musí předcházet další kroky, které se dosud neuskutečnily. Současný termín brexitu je 31. října. Johnson nejednoznačným způsobem požádal EU o odklad do konce ledna.

„Nynější návrh je ve své podstatě stejný jako sobotní návrh a Dolní komora o něm rozhodla. Nynější okolnosti jsou ve své podstatě stejné jako sobotní okolnosti,“ prohlásil Bercow. 

Ten už dříve řekl, že „zjevným účelem“ pondělního hlasování o dohodě by bylo „anulovat či se vyhnout“ důsledkům sobotního přijetí Letwinova dodatku.

Dodatek Olivera Letwina přijali poslanci na mimořádné sobotní schůzi. Podle něj se musí s definitivním schválením dohody počkat, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Jeho cílem je zabránit brexitu bez dohody.

Události: Parlament komplikuje vládě schválení brexitové dohody (zdroj: ČT24)

„Stoupenci setrvání Velké Británie v Evropské unii, k nimž John Bercow patří, využívají své moci k tomu, aby diktovali program parlamentu na příští dny,“ okomentoval pondělní rozhodnutí profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň.

Vláda předloží prováděcí zákon

Vláda v úterý předloží návrh zákona, který by dohodu do britského práva převedl. Do pátku jej poslanci podle vládního plánu mají předat horní komoře parlamentu. Potvrdil to Jacob Rees-Mogg, který za kabinet premiéra Borise Johnsona dojednává agendu Dolní sněmovny.

Přijetí zákona je nutnou podmínkou pro ratifikaci dohody o podmínkách britského odchodu z EU. Opatření musí mimo jiné vysvětlit, jak bude Británie splácet Unii dojednané vyrovnání finančních závazků, nebo jak bude fungovat mechanismus pro zachování volného režimu na irské hranici, uvedl zpravodajský web BBC. Návrh, který má podle televize Sky News asi 100 stránek, vpodvečer stále nebyl zveřejněn.

„Jak bychom proboha mohli mít šanci jej náležitě zhodnotit?“ uvedl v reakci na vládní harmonogram poslanec opoziční Skotské národní strany Pete Wishart.

„Jen tři dny pro tuto historickou a komplikovanou legislativu. Úžasné. Poslanci budou hluboce znepokojeni,“ komentoval vývoj moderátor televize ITV Robert Peston. Podle informací hlavní politické zpravodajky BBC Laury Kuenssbergové plánuje vláda na následující dva dny zasedání parlamentu až do půlnoci.

Odklad

V souladu se zákonem z počátku září požádal v sobotu Johnson předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad termínu odchodu. Do Bruselu nicméně poslal kromě nepodepsané žádosti o odklad i další podepsaný dopis, ve kterém uvedl, že s odkladem nesouhlasí a považuje jej za chybu. Johnsonův mluvčí v pondělí upozornil, že není jisté, zda EU bude s dalším odkladem brexitu souhlasit.

Dohodu musí schválit i europarlament

Ve Štrasburku se mezitím schází na plenárním zasedání Evropský parlament, který musí stejně jako britský zákonodárný sbor novou brexitovou dohodu schválit. Odpoledne jednal o dalším postupu koordinační výbor pro brexit, který rozhodl, že plénum bude o dohodě hlasovat až poté, co ji schválí Britové.

Skotský nejvyšší soud se měl také v pondělí zabývat stížností skupiny aktivistů, která před časem požádala, aby soud nařídil britskému premiérovi požádat v souladu se zákonem z 19. října o odklad brexitu. Tím, že Johnson poslal nakonec do Bruselu nejen žádost, kterou zákonu zdánlivě vyhověl, ale i dopis označující odklad za chybu, premiér podle aktivistů porušil slib daný soudu, že zákon neporuší.

Na začátku října soud odložil rozhodnutí na 21. října, tedy první pracovní den po 19. říjnu, kdy vypršela lhůta pro žádost o odklad. V pondělí verdikt odložil podruhé. Hodlá prý zatím dál sledovat počínání premiéra Johnsona.