Hofer se v rakouské předvolební debatě opřel do Thunbergové. Kvůli vám chodí mladí do ulic, kritizovali jej oponenti

Rakousko má za sebou poslední předvolební debatu před nedělními předčasnými volbami. Lídři nejsilnějších politických stran hovořili například o ochraně klimatu, migraci nebo reformě důchodového systému. Favoritem jsou lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze.

Pořad na veřejnoprávní ORF uzavřel maraton předvolebních debat v různých formátech na různých televizních stanicích. Debata se soustředila na hlavní témata předvolebního boje: boj proti klimatickým změnám, migrace a integrace cizinců, reforma důchodového systému či stav rakouské armády. Jen okrajově se hovořilo o mezinárodních tématech, jako je brexit, vztah k Turecku a Rusku.

„Povedeme rozhovory se všemi,“ zdůraznil Kurz v části diskuze, která se věnovala možným povolebním koalicím.

Podle rakouských politologů se při sestavování příští vlády nabízejí v zásadě tři možnosti: pokračování kabinetu lidovců a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), který padl kvůli korupční aféře letos v květnu, vytvoření velké koalice lidovců a sociálních demokratů (SPÖ) nebo vznik pro Rakousko nezvyklé trojkoalice lidovců, zelených a liberální strany NEOS.

Lídryně strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová ovšem spolupráci s lidovci označila za největší chybu. Kurz pak v debatě naznačil, že existuje ještě čtvrtá možnost – menšinová vláda ÖVP.

Horizont ČT24: Kurz je hvězdou rakouské politiky (zdroj: ČT24)

Kromě možného složení budoucích koalic se debatovalo hlavně o klimatu. Předsedkyně sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová se vyslovila proti zákazům – například krátkých letů, ale vyzvala k zavedení daně z petroleje a zlepšení železniční sítě.

Chránit klima vám prospěje, slibují průmyslníkům zelení

Předseda zelených Werner Kogler se obrátil na zástupce průmyslu a vyzval je, aby se jeho strany nebáli. Podle něj se v ochraně klimatu ukrývá příležitost, a to „zejména pro obchod a průmysl“, ať už se jedná o fotovoltaiku či bezemisní automobily. Kogler dále hovořil o svém modelu ekologické sociální reformy.

Lídr svobodných Norbert Hofer znovu kritizoval odhlasování stavu klimatické nouze v rakouském parlamentu. Podle něj vše zachází příliš daleko. Hofer se pak opřel i do známé aktivistky Grety Thunbergové, jejíž emotivní projev v New Yorku před pár dny vyvolal rozporuplné reakce na celém světě.

Kogler a lídr strany Nyní Peter Pilz mu oponovali s tím, že právě kvůli politikům jako Hofer musejí chodit miliony mladých lidí do ulic a „přebírat odpovědnost za nás všechny“.

Podle dosavadních průzkumů by po Kurzově ÖVP měli nejvíce hlasů v neděli získat sociální demokraté. O několik procentních bodů méně podle průzkumů dostane FPÖ. Téměř dvojnásobný zisk oproti volbám v roce 2017 (tehdy 5,3 procenta) slibují průzkumy liberálům z NEOS.

Mezi deseti a třinácti procenty by mohli získat zelení, kteří při posledních volbách před téměř dvěma lety z parlamentu vypadli. Naopak strana Nyní, která se loni poprvé jako Kandidátka Petera Pilze do Národní rady dostala, letos zřejmě čtyřprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu nepřekoná.